Την απόφαση να συνεχίσει το έργο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κύριος Παύλος Γερουλάνος, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος του Σώματος για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στην οποία συμμετείχε και η υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς, κυρία Ντίνα Μπέη.
Όπως ανέφερε ο κ. Γερουλάνος, θα πραγματοποιηθούν μικρής κλίμακας απαλλοτριώσεις για την ανάδειξη τμημάτων από την Ακαδημίας Πλάτωνος έως το κέντρο, εξειδικεύοντας ότι οι απαλλοτριώσεις θα γίνουν γύρω από το αρχαιολογικό άλσος, όπου «θα δημιουργηθούν χώροι πρασίνου με αξίες και συμβολισμούς».
Στην περιοχή θα ανεγερθεί το Μουσείο Αθηνών, το οποίο θα φιλοξενεί 130.000 ευρήματα. «Στόχος είναι να αναδειχθεί η Ακαδημία Πλάτωνος ως το πρώτο πανεπιστήμιο του κόσμου» υπογράμμισε ο υπουργός.
Προτεραιότητα χαρακτήρισε το έργο της Ενοποίησης ο πρόεδρος της επιτροπής, κύριος Κώστας Καρτάλης, τονίζοντας ότι ως το 2004 είχαν επενδυθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα 110 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2004 έως το 2009 επενδύθηκαν 12 εκατ. ευρώ.
Αναφερόμενος στα προβλήματα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, ο κ. Καρτάλης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη «βαβέλ αρμοδιοτήτων», μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και των υπουργείων, φαινόμενο ιδιαίτερα έντονο στην πρωτεύουσα. Προς επίρρωσιν των λεγομένων του ανέφερε ότι σήμερα για τη λειτουργία ενός καταστήματος εμπλέκονται οκτώ φορείς και πρότεινε να γίνει αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων και μεταφορά τους σε όσο το δυνατό λιγότερους φορείς.
Στις παρεμβάσεις τους τα μέλη της επιτροπής (Κ.Μητσοτάκης, Μ.Τσόκλη, Γ.Βούρος, Γ.Αμοιρίδης κ.ά.) έκαναν λόγο για υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου και ανέδειξαν τα προβλήματα του κυκλοφοριακού, της παράνομης στάθμευσης, της απομόνωσης του κέντρου εξαιτίας των διαδηλώσεων, της ελλειπούς καθαριότητας, των ναρκωτικών, της εγκληματικότητας και των εγκαταλειμένων κτηρίων.
Ο κύριος Δ.Σιούφας -με αφορμή τη δήλωση του κ. Γερουλάνου ότι δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ για σχεδιασμό προγράμματος για τον Πολιτισμό- ανέφερε ότι δεν υπήρξε τομεακό πρόγραμμα (καθώς η εμπειρία και του ιδίου, ως υπουργού Ανάπτυξης, έδειξε ότι δεν ήταν απολύτως απαραίτητο), αλλά ο πολιτισμός είναι ενταγμένος στα περιφρειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.
«Ρωτήστε τον κ. Λιάπη και τον γραμματέα του» απάντησε ο υπουργός Πολιτισμού, προσθέτοντας πως δεν θεωρείται σχεδιασμός το ότι ο πολιτισμός δεν είχε κεντρικό πρόγραμμα.
«Δεν μπορεί να ενισχυθεί το τουριστικό προφίλ της πόλης, αν δεν αναβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής των Αθηναίων» σημείωσε ο κ. Γερουλάνος και τόνισε πως η Αθήνα πρέπει να αναδειχθεί σε τουριστικό προορισμό.
Να κάνει την επανάστασή του κάλεσε τον Δήμο Αθηναίων η κυρία Μπέη, υπογραμμίζοντας πως μπορεί να ηγηθεί του αγώνα για την αναβάθμιση της Αθήνας, καθώς «η Βουλή της πόλης είναι ο Δήμος». Για το θέμα των διαδηλώσεων υπογράμμισε πως αρκεί να εφαρμοστούν οι νόμοι και η ίδια δεσμεύτηκε ότι θα ξαναθέσει το θέμα στο δήμο.

Πηγή: Το Βήμα, 9/2/10