1 εκ. λίρες Αγγλίας προσπαθούν να συγκεντρώσουν οι κάτοικοι του Colchester, μιας αξιόλογης βρετανικής πόλης Β.Α. του Λονδίνου. Αιτία, η επιτακτική ανάγκη ανασκαφής και αποκατάστασης του ρωμαϊκού ιπποδρόμου της πόλης, του μοναδικού που έχει βρεθεί στα βρετανικά νησιά.

Ο αγωνιστικός χώρος του ιπποδρόμου βρίσκεται κάτω από σύγχρονους δρόμους, κήπους και στρατιωτικά κτίρια, ενώ ίχνη από τα ειδικά κουβούκλια όπου περίμεναν οι αρματηλάτες και τα άλογα πριν τον αγώνα έχουν εντοπιστεί κάτω από ένα μεγάλο βικτωριανό κήπο. Οι μέχρι τώρα δοκιμαστικές έρευνες δείχνουν ότι ο χώρος έχει παραμείνει ιδιαίτερα καλοδιατηρημένος, αν και τα ορατά κατάλοιπα του κτίσματος ήταν μόνο τμήματα οικοδομικού υλικού που είχαν ενσωματωθεί σε δεύτερη χρήση σε μεταγενέστερα κτίρια.

Τα πρώτα τεκμήρια για την ύπαρξη του ιπποδρόμου ήρθαν στο φως όταν το Colchester Archaeological Trust ξεκίνησε να ανασκάπτει δοκιμαστικά τμήματα γης που είχαν πωληθεί από το στρατό σε ιδιώτες για την κατασκευή οικιών. Τις πρώτες αποκαλύψεις – τμήματα τοίχων με επάλξεις – ακολούθησε η ταύτιση όλης της περιμέτρου του ιπποδρόμου με τμήματα της κερκίδας, την ειδική διαμόρφωση της αφετηρίας και του τέρματος, αλλά και αγωγοί ύδρευσης που επέτρεπαν τη λειτουργία ειδικών κρηνών γνωστών από τα ρωμαϊκά ψηφιδωτά. Όλο το κτίσμα ξεκίνησε να λειτουργεί τον πρώιμο 2ο αι. μ.Χ. και για 150 χρόνια, οπότε και σταμάτησε ίσως ελλείψει χορηγών για τους πολυδάπανους αγώνες. Μέχρι τότε, ο ιππόδρομος αποτελούσε τόπο εξύψωσης αλλά και αποτυχίας ηρώων, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα λείψανα ενός περίτεχνου εξαρτήματος από άρμα στη βάση του τοίχου του αγωνιστικού χώρου – ό,τι απέμεινε από ατύχημα κατά τη διάρκεια κάποιου αγώνα.

Ένας νέος όμως αγώνας δρόμου εξελίσσεται σήμερα, καθώς οι κάτοικοι του Colchester προσπαθούν να συγκεντρώσουν σε διάρκεια ενός μηνός το χρηματικό ποσό των 750.000 λιρών με σκοπό να αγοράσουν τον βικτωριανό κήπο που κρύβει τα ερείπια και την οικία που υπάρχει στο εσωτερικό του και να τον διαθέσουν στην έρευνα. Το συνολικό κόστος του 1 εκ. λιρών έχει μέχρι σήμερα καλυφθεί εν μέρει από δωρεές του κοινοτικού συμβουλίου αλλά και ιδιωτών, από τους οποίους υπάρχει μια συγκλονιστική ανταπόκριση. Σύμφωνα με τη Wendy Bailey, εκπρόσωπο και πρόεδρο της κίνησης Destination Colchester για την αξιοποίηση του χώρου, το έργο έχει αγγίξει τη φαντασία των απλών ανθρώπων της περιοχής. Το διαφημιστικό σήμα της κίνησης εμφανίστηκε στο γήπεδο κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα ενώ ένα ηλικιωμένο ζευγάρι ζήτησε να κατατεθούν σαν δωρεές τα χρήματα από τα δώρα που θα έπαιρναν κατά την 60η επέτειό τους. Μάλιστα, νεόδμητο κτίριο γύρω από την ανασκαφή ονομάστηκε Quadriga, σε ανάμνηση των τεθρίππων αρμάτων.

Πηγή: Guardian, 7/02/10

Ζ.Ξ.