Επεμβάσεις για καλύτερη ζωή στην Αθήνα σε δύο μέτωπα φιλοδοξούν να αλλάξουν το πρόσωπο της πρωτεύουσας, που έχει αφεθεί στην τύχη του τα τελευταία χρόνια.
Τα σχέδια του Οργανισμού Αθήνας, που βρίσκονται στην τελική τους διαμόρφωση, προβλέπουν:

  • Συνέχιση του προγράμματος ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της πρωτεύουσας προς τα δυτικά, που έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια στον Κεραμεικό, με προοπτική να φθάσει ώς την Ακαδημία Πλάτωνος. Οι παρεμβάσεις στις δυτικές συνοικίες είναι ακόμη στη φάση της μελέτης, αλλά έχει οριστικοποιηθεί η ανάδειξη του δίπολου των οδών Σαλαμίνος και Πλαταιών, που θα συνδέουν τον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος με τον Κεραμεικό και το υπόλοιπο δίκτυο. Η πρόταση συνδέεται με το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών που θα μπορούσε να φιλοξενηθεί σε γειτονικό χώρο.
  • Δυο πόλους πρασίνου συνολικής επιφάνειας 1.000 στρεμμάτων. Ο πρώτος έχει σημείο αναφοράς τον Εθνικό Κήπο, που θα συνδεθεί με τις νησίδες πράσινου που τον περιβάλλουν. Η δεύτερη αφορά το Πολιτιστικό Πάρκο κατά μήκος του Ιλισού, που θα ξεκινά από τον Εθνικό Κήπο και με ένα δίκτυο πεζόδρομων θα διακλαδώνεται ώς τις ανατολικές πλευρές του Λυκαβηττού. Εκτός από τη Β. Όλγας, προβλέπεται πεζοδρόμηση της Ηρώδου Αττικού.

Στη φάση των αποφάσεων βρίσκεται το πακέτο των μέτρων της ανατολικής επέκτασης της ενοποίησης, με σημείο αναφοράς τον Εθνικό Κήπο, για την οποία υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Δήμου Αθηναίων από ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου αποτελούμενη από την Ε. Χατζηκωνσταντίνου και τον Λ. Τριάντη, υποψήφιους διδάκτορες. Η μοναδική όαση πρασίνου στην καρδιά της Αθήνας, με επιφάνεια 158 στρεμμάτων, γειτονεύει με άλλους ελεύθερους χώρους, όπως ο κήπος του Ζαππείου (138 στρέμματα), το Ολυμπιείο (150 στρέμματα), τους λόφους Αγρας και Αρδηττού (115 στρέμματα), καθώς και τον κήπο του προεδρικού μεγάρου (30 στρέμματα), που μπορούσε συμβολικά να ανοίγει για το κοινό μια ημέρα την εβδομάδα. Η ενοποίησή τους, με πεζοδρομήσεις, αλλά και με διαπλατύνσεις των πεζοδρομίων, μπορεί να διασφαλίσει ένα χώρο πρασίνου με επιφάνεια περίπου 500 στρεμμάτων. Ακόμη και ένας παραμελημένος χώρος που περιβάλλει το Ολυμπιείο με μικρές παρεμβάσεις μπορεί να αναδειχθεί σε έναν χώρο περιπάτου και ποδηλατόδρομο.

Α.Μ.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, Χ. Τζαναβάρα, 9/2/10
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=130166