Το Επιγραφικό Μουσείο είναι στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα στο Εθνικό Αρχαιολογικό, αλλά λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξή του ή το έχουν επισκεφτεί. Άνθρωποι που εργάζονται ή κατοικούν στα Εξάρχεια, τη γειτονιά του Επιγραφικού Μουσείου, ενώνουν τις ιδέες, τις δυνάμεις και το έργο τους με κέφι και συλλογικό αίσθημα σε κοινό εγχείρημα: να γνωριστούν καταρχάς, να αλληλεπιδράσουν και να ζωντανέψουν το Επιγραφικό Μουσείο και τον πεζόδρομο της Τοσίτσα. Αρωγοί τους στην τριήμερη γιορτή που θα ξεκινήσει αύριο Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, έσπευσαν τα ιδρύματα που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Σχολή Μηχανικών Αρχιτεκτόνων, Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και ιδιώτες, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, συγγραφείς που έχουν σχέση με την ευρύτερη περιοχή.

Οι προγραμματισμένες δραστηριότητες είναι οι εξής:

• Η ομάδα των 2monochannels με τρεις διαδραστικές εγκαταστάσεις στους χώρους του μουσείου, και συνδυασμό ήχου και βιντεο-προβολής, θα επιχειρήσει διαφορετική προσέγγιση των αιθουσών και των εκθεμάτων.
• Οι διδάσκοντες της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ και της Σχολής Καλών Τεχνών καθώς και οι φοιτητές τους θα προσφέρουν την εικαστική ματιά τους, με παρουσίαση έργων τους στο αίθριο του μουσείου στον πεζόδρομο της Τοσίτσα.
• Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας του Υπουργείου Πολιτισμού θα παρουσιάσει τη δράση του και το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, ενώ το Μουσικό Σύνολο Λύραυλος με τη χρήση αντιγράφων αρχαίων μουσικών οργάνων θα εκτελέσει μουσική βασισμένη σε αρχαία ελληνική επιγραφή.
• Οι μικροί φίλοι του μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να αφεθούν στην αφήγηση παραμυθιών του Χρήστου Μπουλώτη, γνωστού αρχαιολόγου και κατοίκου των Εξαρχείων, που θα πραγματοποιηθεί, με την καθοδήγηση του συγγραφέα από τις φοιτήτριες δραματικής σχολής Αλεξάνδρα Παπαντωνίου και Τζίνα Γλυκερδά, αλλά και να πειραματιστούν με τις διαδραστικές εγκαταστάσεις των 2monochannels.
• Τέλος, το βιβλιοπωλείο «Αερόστατο» στην Τοσίτσα 1Α προσφέρει γραφική ύλη στους μικρούς φίλους που θα επισκεφθούν το μουσείο, το ατελιέ Citronio στην Τοσίτσα 17 τυπώνει προσκλήσεις και αφίσες για τη δημοσιοποίηση της εκδήλωσης, ενώ ο φωτογράφος Παναγιώτης Ανδριόπουλος, κάτοικος κι αυτός της περιοχής, θα καλύψει το χρονικό της όλης δράσης. Η επιμέλεια των εκδηλώσεων ανήκει στη Μαρία Παναγούλη και τη Μαρία Ηλβανίδου και η καλλιτεχνική επιμέλεια στην Άννα Παπανικολάου-Πετριόλι.

Οι δράσεις θα παρουσιαστούν από την Παρακευή 5/2 έως και Κυριακή 7/2, 9.00π.μ.-3.00 μ.μ.

Αργυρώ Μαυροζούμη