Πρόγραμμα αποκατάστασης της περίφημης Λεωφόρου των Σφιγγών στο Λούξορ ξεκινά κάτω από την αιγίδα του Ανώτατου Συμβουλίου αρχαιοτήτων της χώρας σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές της περιοχής.

Η Λεωφόρος των Σφιγγών είναι η πομπική οδός που ενώνει τον ναό του Άμμωνα που βρίσκεται στο Λούξορ με το πασίγνωστο κολοσσιαίο σύμπλεγμα ναών του Καρνάκ στα βόρεια της πόλης, διατρέχοντας μια απόσταση 2,7 χλμ. Η σημερινή της μορφή με τις σφίγγες κατά μήκος των δύο πλευρών της οφείλεται στον φαραώ Nectanebo Α΄ (380-362 π.Χ.), αν και τελετουργική σημασία της οδού, που συνδέεται με την ετήσια αρχαία γιορτή του Opet, πιστοποιείται τουλάχιστον από την εποχή της γυναίκας-φαραώ Hatshepsut (1508 – 1458 π.Χ.), η οποία είχε αφιερώσει μια σειρά από παρεκκλήσια-βωμούς κατά μήκος της διαδρομής. Ανασκαφές κατά μήκος της οδού έχουν φέρει στο φως σπαράγματα από τους βωμούς της Hatshepsut, ανάγλυφα με βασιλικά ονόματα όλων των περιόδων καθώς και αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της ρωμαϊκής περιόδου (βιοτεχνικοί χώροι, κινστέρνες). Από τα ευρήματα ξεχωρίζει μάλιστα ένα ανάγλυφο με τη δέλτο της Κλεοπάτρας Ζ΄, η οποία εικάζεται ότι επισκέφτηκε την περιοχή στα πλαίσια ταξιδιού που πραγματοποίησε στο Νείλο με τον Μάρκο Αντώνιο και διενέργησε αποκατάσταση του χώρου.

Η ανακοίνωση προέκυψε σχεδόν ταυτόχρονα με την τοποθέτηση στην αρχική του θέση, τον ναό του Ptah στο Καρνάκ, ενός τμήματος από ναόσχημο αφιερωματικό κτίσμα (naos) του φαραώ Amenemhat Α΄ (1991-1962 π.Χ.). Η επιστροφή του μνημείου πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο ως αυτόβουλη χειρονομία καλής θέλησης εκ μέρους του Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης, με πρωτοβουλία της επιμελήτριας της αιγυπτιακής συλλογής δρος Dorothea Arnold και τη σύμφωνη γνώμη του νέου διευθυντή Thomas Campbell.

Πηγή: Independent, 3/02/10
Ζ.Ξ.