Τμήμα του Γρηγοριανού κώδικα αποδείχθηκε ότι περιείχαν 17 σπαράγματα από περγαμηνή, σύμφωνα με μελετητές του Τμήματος Ιστορίας του UCL (University College London). Οι Simon Corcoran και Benet Salway, που εργάζονται στο χρηματοδοτούμενο από το AHRC πρόγραμμα Volterra, ανακοίνωσαν ότι, σύμφωνα με παλαιογραφικά στοιχεία, τα σπαράγματα ανήκουν σε χειρόγραφο κώδικα της Ύστερης Αρχαιότητας με κωνσταντινοπολίτικη προέλευση. Το δε κείμενό τους ταυτίζεται με ομάδα άρθρων από μια συλλογή νόμων που δημοσιεύθηκε γύρω στο 300 μ.Χ. Η συλλογή, γνωστή ως Γρηγοριανός κώδικας, αποτελούνταν από νόμους αυτοκρατόρων από τον Αδριανό μέχρι και τον Διοκλητιανό και ήταν μέχρι σήμερα γνωστή από νεότερα αντίγραφα.

Σύμφωνα με τον δρα Salway «Τα σπαράγματα περιλαμβάνουν κείμενο λατινικού έργου σε καθαρή καλλιγραφία που πιθανόν ανάγεται χρονολογικά μέχρι και τα 400 μ.Χ.». Χρησιμοποιείται επίσης μια ομάδα συντομογραφιών χαρακτηριστικών για νομικά έγγραφα, ενώ η γραφή και στις δύο πλευρές της περγαμηνής δείχνει ότι πρόκειται μάλλον για τμήμα κώδικα παρά ειληταρίου.

Από πλευράς περιεχομένου το κείμενο περιλαμβάνει την ανταπόκριση αυτοκρατόρων σε διάφορα νομικά ερωτήματα, τα οποία είναι διατεταγμένα σε χρονολογική σειρά και χωρισμένα σε θεματικά κεφάλαια. Το περιεχόμενο είναι σε απόλυτη συνέπεια με οτιδήποτε είναι γνωστό για τον Γρηγοριανό κώδικα αλλά περιέχει και μέχρι τώρα άγνωστα σημεία.«Τα σπαράγματα αυτά αποτελούν την πρώτη άμεση πηγή της γνήσιας μορφής του Γρηγοριανού κώδικα», αναφέρει με τη σειρά του ο δρ Corcoran.

Πηγή: Eurekalert, 26/01/10

Ζ.Ξ.