«Μένεις άλαλος με τη δύναμη του πολιτισμού που αντικρύζεις στην Ακρόπολη και καταλαβαίνεις γιατί από εδώ ξεκίνησε όλος ο πολιτισμός της Δύσης», έλεγε μαγεμένος το Σάββατο, στην παγκόσμια παρουσίαση (παρουσία και διεθνών μέσων ενημέρωσης) της ταινίας «Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι, η κλοπή της αστραπής» ο σκηνοθέτης των δύο πρώτων «Χάρι Πότερ» και «Μόνος στο σπίτι» Κρις Κολόμπους, που έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία του «νέου Χάρι Πότερ», βασισμένου επίσης σε βιβλίο. Εξέφρασε δε την επιθυμία του να γυρίσει τη συνέχεια του «Πέρσι Τζάκσον» στην Ελλάδα.

«Είναι εύκολο αυτό;» αναρωτήθηκε δημοσίως στην παρουσίαση. «Αρκεί να κάνετε μια αίτηση στο υπουργείο Πολιτισμού», του είπαν. «Ε, τότε, θα προετοιμάσουμε τα γυρίσματα ή έστω λίγες σκηνές να γίνουν στην Ελλάδα αν όλα πάνε καλά με την πρεμιέρα της πρώτης ταινίας και υπάρξει σίκουελ», απάντησε. Και μας ενημέρωσε ότι την Παρασκευή το βράδυ συνέφαγε με εκπροσώπους του υπουργείου…
«Αν είχα έρθει στην Ελλάδα πριν από τα γυρίσματα, θα είχα μεγαλύτερες επιδράσεις από την Ακρόπολη και τον παγκόσμιο πολιτιστικό μύθο της, κάτι που θα έδινε μεγαλύτερη βαρύτητα στην αύρα της ταινίας», συνέχισε ο 52χρονος «χρυσοφόρος» σκηνοθέτης του Χόλιγουντ Κρις Κολόμπους. «Ο Πέρσι Τζάκσον είναι νέος Χάρι Πότερ, αλλά πιο σοφιστικέ και με υψηλότερη πνευματικότητα και πιστεύω ότι ο 18χρονος Λόγκαν Λέρμαν μπορεί να γίνει ο νέος Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Πάντως, σε αυτό φιλμ είχα τη μεγαλύτερη σκηνοθετική ελευθερία από όλες τις ταινίες μου και σαφώς θέλω να σκηνοθετήσω τα σίκουελ αν η πρώτη ταινία πάει πολύ καλά».

Και δίπλα του, ο μικροκαμωμένος 18χρονος Λόγκαν Λέρμαν που ερμηνεύει τον Πέρσι Τζάκσον παρεμβαίνει συνεσταλμένα και παρατηρεί: «Είχα, μάλλον, θεία τύχη που με διάλεξε ο Κρις Κολόμπους για τον ρόλο αυτό που πάνω του κουβαλάει τον τεράστιο όγκο της ελληνικής μυθολογίας».

«Έρχεστε στην Ελλάδα για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια για ταινία- μετά το “Μamma Μia!”. Τι λέτε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα;» ρώτησαν τον Πιρς Μπρόσναν- τον Κένταυρο Χείρωνα της ταινίας (η Ούμα Θέρμαν παίζει τη Μέδουσα). «Σαφώς και πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, γιατί εδώ ανήκουν», ήρθε άμεσα η απάντηση του 57χρονου σταρ. Κι έπειτα αναμνήσεις: «Έχω ζήσει συναρπαστικές στιγμές στην πανέμορφη χώρα σας, στη Σκόπελο και στη Σκιάθο, αλλά και στην Αθήνα που πριν από τρία χρόνια η σύζυγός μου είχε τα γενέθλιά της και περάσαμε μια αξέχαστη ρομαντική βραδιά».

Δεν έχετε κουραστεί από τη διασημότητα;
«Είμαι πίσω, μπροστά ή πάνω στη γραμμή, δεν πλήττω, μου αρέσει που κάθε φορά καλούμαι να ερμηνεύσω διαφορετικούς ρόλους. Το βιβλίο με τον Πέρσι Τζάκσον το είχα αγοράσει στον γιο μου όταν ήταν 11 χρονών. Ο ρόλος του Κενταύρου Χείρωνα που παίζω είναι υπέροχος, είναι ο μέντορας του Πέρσι».
«Ο Πέρσι δεν είναι ο Μάικλ Τζάκσον»
«Είπαν πως όταν ο Χάρι Πότερ θα είναι συνταξιούχος, ο Χόλντεν Κόφιλντ, στον “Φύλακα της Σίκαλης” του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ θα παραμένει έφηβος. Ισχύει το ίδιο και για τον Πέρσι Τζάκσον;» ρωτήσαμε τον Κρις Κολόμπους. «Όχι, δεν θα είναι άχρονος και μικρομέγαλος. Δεν θα είναι ο Μάικλ Τζάκσον του κινηματογράφου γιατί τα βιβλία Ρικ Ραϊόρνταν (στο πρώτο από τα οποία βασίστηκε η ταινία) έχουν σκληρές μάχες, τραγικές κορυφώσεις. Έκανα πολλές προσπάθειες να τον διαχωρίσω από τον Χάρι Πότερ». Είναι μια ταινία για «νεανικό κοινό». Τι σημαίνει για εσάς αυτό;
«Έχω τέσσερα παιδιά και επί 18 χρόνια βλέπω ταινίες για νέους. Σημασία έχει αυτές οι ταινίες να γοητεύουν και τους νεαρούς θεατές και τους γονείς τους, να μην πλήττει κανείς τους».

Το στόρι
Το πρώτο βιβλίο «Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι, η κλοπή της αστραπής» του καθηγητή και συγγραφέα Ρικ Ραϊόρνταν (στο οποίο βασίστηκε και η ταινία) γεννήθηκε στην προσπάθεια να εξηγήσει στον γιο του την ελληνική μυθολογία. Στην ιστορία που έπλασε, ο Πέρσι, ένα δυσλεκτικό αγόρι με σύνδρομο διάσπασης της προσοχής, ανακαλύπτει πως είναι ημίθεος, γιος Ολύμπιου θεού. Και θεωρείται κύριος ύποπτος για την κλοπή του κεραυνού (και όχι της «αστραπής» κατά τον ελληνικό τίτλο) του Δία, πράξη που φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου αν ο Πέρσι δεν βρει τον κεραυνό για να τον παραδώσει.

ΙΝFΟ: Η παγκόσμια πρεμιέρα- και στην Ελλάδα – της νέας ταινίας «Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι, η κλοπή της αστραπής» θα γίνει στις 18 Φεβρουαρίου.

Πηγή: Τα Νέα, Π. Κάγιου, 1/2/10