Ο γνωστός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Zahi Hawass ανήγγειλε τη διοργάνωση συνεδρίου με αφορμή την παρουσίαση νέων στοιχείων για την καταγωγή του φαραώ Τουτανκχαμών. Το συνέδριο αναμένεται να ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου και θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο του Καΐρου.

Τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν προκύπτουν από την εξέταση των δειγμάτων DNA που συλλέχθηκαν τον Αύγουστο του 2008 από τη μούμια του φαραώ καθώς και από δύο ταριχευμένα θηλυκά έμβρυα που είχαν βρεθεί στον τάφο του το 1922. Η επιμέλεια στη νεκρική φροντίδα των δύο εμβρύων, που δεν συμβαδίζει με την κάθε άλλο παρά τιμητική τοποθέτηση τους ανάμεσα σε διάφορα προσωπικά αντικείμενα του φαραώ, διχάζει τους ερευνητές. Ήταν τα έμβρυα παιδιά του Τουτανκχαμών που τάφηκαν μαζί του; Ή μήπως τοποθετήθηκαν στον τάφο με βάση ένα αινιγματικό νεκρικό τελετουργικό και χωρίς να έχουν καμία οικογενειακή σχέση με τον φαραώ;

Σήμερα, τα αποτελέσματα του DNA φαίνεται ότι θα λύσουν τουλάχιστον το μυστήριο της σχέσης των εμβρύων με τον  Τουτανκχαμών. Πιθανότατα όμως να ρίξουν και περισσότερο φως στα όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα για τη σχέση του με τα άλλα μέλη της ύστερης 18ης φαραωνικής δυναστείας, της οποίας υπήρξε ίσως ο τελευταίος εξ αίματος εκπρόσωπος.

Πηγή: Middle East Online, 31/01/10

Ζ.Ξ.