Οι πρώτες παγωμένες χιονονιφάδες που κατέγραψε ποτέ ο φωτογραφικός φακός, πριν από έναν αιώνα, διατίθενται προς πώληση στις ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός αγρότης, Wilson A Bentley (1865-1931) πιστώνεται με τη λήψη της πρώτης φωτογραφίας χιονονιφάδων, που έδωσε την έμπνευση για χιλιάδες στολίδια.
Στην φωτογραφική του τεχνική συμπεριλήφθηκε μικροσκόπιο και φυσητήρας.
Ο ίδιος έπαθε πνευμονία σε μια χιονοθύελλα και πέθανε λίγες εβδομάδες μετά τη δημοσίευση του βιβλίου του «Κρύσταλλα Χιονιού».
Ο ιδιοκτήτης της γκαλερί Chicago art, Carl Hammer διαθέτει προς πώληση αυτές τις φωτογραφίες μαζί με άλλες 16 στο New York’s American Folk Art Museum.
Ο ειδικός χιονονιφάδων, G Libbrecht εξηγεί ότι οι φωτογραφίες δεν ανταποκρίνονται στα σύγχρονα πρότυπα, λόγω του κακού εξοπλισμού του Bentley. «Ωστόσο το έκανε τόσο καλά που κανείς δεν μπήκε στον κόπο να φωτογραφίσει χιονονιφάδες για περίπου 100 χρόνια», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Bentley, έγραψε το 1925: “Κάτω από το μικροσκόπιο, ανακάλυψα ότι οι χιονονιφάδες είναι θαύμα ομορφιάς και είναι κρίμα που αυτή την ομορφιά δεν θα δουν και δεν θα εκτιμήσουν άλλοι. Κάθε κρύσταλλος ήταν ένα αριστούργημα σχεδιασμού και κανένα σχέδιο δεν επαναλαμβάνεται ποτέ. Όταν μια χιονονιφάδα λιώσει, το σχέδιο χάνεται για πάντα”.
Ο Libbrecht αναφέρει ότι η μέθοδος φωτογράφισης χιονονιφάδων δεν έχει αλλάξει.
“Βασικά αφήνεις τον κρύσταλλο να πέσει σε κάτι μαύρο ή σκουρόχρωμο και τότε το πιάνεις με μία οδοντογλυφίδα και το τοποθετείς σε ένα διάφανο γυαλί”, είπε.

Πηγή: enet.gr, 22/1/10
http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=123960