Μια ιδιότυπη περιοδεύουσα έκθεση που έκανε το γύρο του κόσμου βρήκε τελικά μόνιμη στέγη στο Μουσείο του Καΐρου. Ο λόγος για τα «Μυστικά των Φαραώ» όπου τα αντιπροσωπευτικότερα μνημεία του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού παρουσιάζονται όλα μαζί, κατασκευασμένα από Lego!

Η έκθεση, που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά συνδυάζει τη γνώση με τη δημιουργική φαντασία και το παιχνίδι, δημιουργώντας μια Legoland (χώρα των Lego) γεμάτη με αρχιτεκτονικά επιτεύγματα των αρχαίων Αιγυπτίων. Ο τάφος του Tutankhamun, οι πυραμίδες, η Σφίγγα αλλά και μνημεία της καθημερινής ζωής των αρχαίων Αιγυπτίων, όλα κατασκευασμένα από μεγάλα πολύχρωμα Lego, παρουσιάζονται σε μικρογραφικό ή και φυσικό μέγεθος, σε ειδική για εκθέσεις υπόγεια αίθουσα του Μουσείου, στην κεντρική πλατεία Tahrir στο Κάιρο.

Σύμφωνα με δήλωση της διευθύντριας του Μουσείου δρος Wafaa El-Seddik στην τοπική εφημερίδα Al-Ahram Weekly, η έκθεση χωρίζεται σε έξι ενότητες ανάλογα με έξι διαφορετικές πτυχές της ζωής στην αρχαία Αίγυπτο: την καθημερινή ζωή στις όχθες του Νείλου, τη βασιλική οικογένεια, τις θρησκευτικές πρακτικές, τη μεταθανάτια ζωή και τους θεούς, καταλήγοντας σε μια διαδραστική ενότητα-εργαστήρι όπου τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν τα δικά τους αιγυπτιακά μνημεία από Lego. Το διαδραστικό τμήμα της έκθεσης περιλαμβάνει διάφορα πάζλ, αυτοσχεδιαστική φωτογραφία, σχεδιασμό ιερογλυφικών, λαβυρίνθους και σκηνικά για παιχνίδι ρόλων. Τα εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των Lego που χρησιμοποιήθηκαν στις κατασκευές ολοκληρώνουν το σκηνικό της έκθεσης.

Πηγή: Al-Ahram Weekly, 21/01/10

Ζ.Ξ.