Δέκα υπόπτους συμμετοχής στη μεγαλύτερη σπείρα αρχαιοκαπηλίας που έδρασε έως τώρα στην Κύπρο συνέλαβε η Αστυνομία του νησιού, αξιοποιώντας πληροφορίες από το τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας Αθηνών.
Στην κατοχή των υπόπτων, οι οποίοι τέθηκαν υπό οκταήμερη κράτηση με διάταγμα του δικαστηρίου, βρέθηκαν πολλές αρχαιότητες, οι οποίες θα τους απέφεραν πέραν των 11 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αρχαιότητες ανάγονται στη χρονική περίοδο από τη Χαλκολιθική εποχή έως και το 200 μ.Χ. και οι περισσότερες προέρχονται από την κατεχόμενη Σαλαμίνα.
Μεταξύ των κατασχεθέντων αντικειμένων περιλαμβάνονται χρυσή σαρκοφάγος, αρκετά αγαλματίδια, κεφαλές από αγάλματα, δεκάδες αμφορείς και εκατοντάδες αρχαία χρυσά κοσμήματα και νομίσματα.
Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, αστυνόμος της Ελληνικής Αστυνομίας έστειλε σήμα στην Κυπριακή Αστυνομία πως κυκλοφορεί μεταξύ κάποιων αρχαιοκαπήλων στην Αθήνα ένας ψηφιακός δίσκος.
Εκεί παρουσιάζονται διαθέσιμες αρχαιότητες, που κάποιος ενδιαφερόμενος θα μπορούσε να αποκτήσει στο νησί. Ο αστυνόμος μιλούσε και για έμπορο αρχαιοτήτων, ονόματι «Γιώργο», που εκδήλωσε την επιθυμία να ταξιδέψει για να ψωνίσει αρχαία κομμάτια στην Κύπρο. Ο Γιώργος έφτασε στην Κύπρο. Από κει και ύστερα στήθηκε ένα δίκτυο παρακολούθησής του.
Απ’ όπου πέρασε και διαπραγματεύτηκε για ένα πενθήμερο πέρασε και η Αστυνομία και συνέλαβε τους υπόπτους. Καταζητούνται, δε, άλλοι πέντε, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στις υποθέσεις παράνομης κατοχής και εμπορίας αρχαιοτήτων. Μεταξύ αυτών είναι και ο επονομαζόμενος «Γιώργος».

Πηγή: Έθνος, 26/1/10
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&pubid=9778859