Την άδεια να ανοίξουν τον τάφο του Leonardo Da Vinci στο γαλλικό κάστρο Amboise έλαβαν πρόσφατα Ιταλοί επιστήμονες οι οποίοι θα επιχειρήσουν ανασύνθεση του προσώπου του με βάση το κρανίο του. Σκοπός τους είναι να διερευνήσουν πιθανές ομοιότητες της πραγματικής εικόνας του πρωτοπόρου καλλιτέχνη με το διασημότερο δημιούργημά του, το πορτρέτο της Mona Lisa, γνωστής και ως La Gioconda. Ως αιτία της έρευνάς τους προβάλλεται μια ιδιόρρυθμη θεωρία που θέλει τον Da Vinci να δημιουργεί την Mona Lisa ως γυναικεία μορφή με τα δικά του ατομικά χαρακτηριστικά, ίσως σε μια προσπάθεια να εικονογραφήσει τη θηλυκή πλευρά του εαυτού του.

Ως ενδείξεις για τη θεωρία αυτή έχουν προβληθεί τόσο η θρυλούμενη ομοφυλοφιλία του Da Vinci όσο και η αγάπη του προς τους γρίφους και οι τεχνικοί πειραματισμοί του με τα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης μορφής. Μάλιστα, έχει υποστηριχθεί ότι μια αυτοπροσωπογραφία του καλλιτέχνη που χρονολογείται στα 1515 παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με το διάσημο γυναικείο πορτρέτο. Οι Ιταλοί επιστήμονες όμως προχωρούν πιο μακριά, προσπαθώντας να στηρίξουν τα παραπάνω και με ανθρωπολογικά στοιχεία.

Μέχρι σήμερα, οι γαλλικές αρχές έχουν χορηγήσει προαιρετική άδεια μετακίνησης των ανθρωπολογικών καταλοίπων του Da Vinci, ενώ η τελική άδεια αναμένεται για το καλοκαίρι. Παρόμοια σχέδια μελέτης έχουν παρουσιαστεί και κατά το παρελθόν, οι εκτεταμένες διαδικασίες όμως έχουν αποδειχθεί μοιραίες καθώς έχουν οδηγήσει τους εκάστοτε φορείς σε ηθικά διλήμματα σχετικά με την αξία της έρευνας απέναντι στην πράξη παραβίασης της ταφής.

Πηγή: ARTINFO, 25/01/10

Ζ.Ξ.