Ο βιότοπος που περιβάλλει την Ακρόπολη είναι εξίσου θαυμαστός όπως και τα μαρμάρινα μνημεία της.
Στο εκτεταμένο άλσος της φωλιάζουν δεκάδες είδη πουλιών και μερικά σπάνια φυτά, όπως η Micromeria acropolitana, ένα ενδημικό φυτό που ονομάστηκε έτσι γιατί φύεται αποκλειστικά και μόνο στον λόφο της Ακρόπολης. Περί τα τέλη της άνοιξης οι άνθρωποι της Ακρόπολης συναντούσαν την όμορφη «acropolitana», αλλά κάποια στιγμή την έχασαν. Την θεώρησαν φυτό εξαφανισμένο. Ωσότου εντοπίστηκε εκ νέου το 2006 από τον βιολόγο Γρηγόρη Τσούνη και τον Λάμπρο Τσούνη. Η ύπαρξή της επιβεβαιώθηκε και το καλοκαίρι του 2009.
«Είναι φυτό από τα σπάνια και μοναδικά στον κόσμο, με μακραίωνη ιστορία, ένας θησαυρός της φυσικής μας κληρονομιάς, που οφείλουμε να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές», υποστηρίζει η ομάδα εργασίας που κατέγραψε, σχεδίασε και φωτογράφισε τους «πρωταγωνιστές» του οικοσυστήματος της Ακρόπολης. Πρόκειται για τους αρχαιολόγους Σοφία Μοσχονησιώτη και Εφη Κασάπογλου, την τοπογράφο-μηχανικό Ερη Πακλατζίδη, τη σχεδιάστρια Μαρία Ρουμαντζή και τους Γρηγόρη και Λάμπρο Τσούνη.
Είναι ένα οικοσύστημα με ζωντανή βιοποικιλότητα, που ζει ερήμην μας στο κέντρο της Αθήνας και «δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας και του Σουνίου, το αισθητικό δάσος της Καισαριανής ή από τον υγρότοπο του Σχινιά».
Σε αυτά τα ζωντανά στολίδια του λόφου της Ακρόπολης είναι αφιερωμένο το Ημερολόγιο του 2010, που εξέδωσε η Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, όπως σημειώνει ο έφορος Αλέξανδρος Μάντης, είναι να αναδειχθεί μαζί με το σημαντικότερο μνημείο της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και το μνημείο της φύσης. Ετσι, μαθαίνουμε πως όλες τις εποχές του χρόνου στα βράχια της Ακρόπολης βρίσκουν καταφύγιο τα βραχοκιρκίνεζα, οι γαλαζοκότσυφες, τα γεράκια και τα αγριοπερίστερα. Στα κυπαρίσσια του θεάτρου του Διονύσου φωλιάζουν κουκουβάγιες, το προαιώνιο σύμβολο της σοφίας της θεάς Αθηνάς.
Οι χειμερινοί επισκέπτες του χώρου είναι: πετρίτες, λευκοσουσουράδες, σταχτοσουσουράδες, φαλλοσκόποι, κοκκινολαίμηδες, τσίχλες, γαλαζοπαπαδίτσες, ψαρόνια, σπίνοι κ.ά. Την άνοιξη θα δείτε να πετούν πάνω από τον ιερό βράχο σε σχηματισμούς σταβλοχελίδονα, σταχτάρες, κοτσύφια και τσαλαπετεινοί.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, 19/1/10
http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=122647