Ραντεβού κάτω από την Ακρόπολη δίνουν η Ούμα Θέρμαν και ο Πιρς Μπρόσναν στις 29 Ιανουαρίου. Εκείνη ως Μέδουσα- το τρομακτικό τέρας της μυθολογίας που μεταμόρφωνε σε πέτρα όποιον την κοιτούσε. Εκείνος ως Χείρωνας- ο σοφός Κένταυρος δάσκαλος του Αχιλλέα.
Ο λόγος της άφιξής τους δεν είναι να μπουν στο πετσί του ρόλου τους- καθώς η ταινία «Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι: Η κλοπή της Αστραπής» στην οποία πρωταγωνιστούν και έχει θέμα της την ελληνική μυθολογία- έχει ήδη ολοκληρωθεί, αλλά η παγκόσμια παρουσίαση της ταινίας από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης με φόντο τα μνημεία της αρχαίας Αθήνας.
Μαζί με τα μεγάλα αστέρια του Χόλιγουντ όμως, φθάνουν συνήθως και οι παράλογες απαιτήσεις. Και μπορεί να μην έχει γίνει γνωστό ακόμη αν η εκρηκτική Ούμα ή ο γοητευτικός Πιρς έχουν αρχίσει να ζητούν μουσακά για χορτοφάγους και συγκεκριμένη μάρκα μεταλλικού νερού, αλλά μια τέντα 200 τ.μ. θα στηθεί στο πάρκινγκ του εστιατορίου «Διόνυσος» μόνο για την προετοιμασία των ηθοποιών πριν από την εμφάνισή τους στον διεθνή Τύπο- αναμένονται 60 δημοσιογράφοι και συνεργεία από τα μεγαλύτερα δίκτυα του κόσμου, όπως το ΒΒC, CΝΝ, ΖDF, RΑΙ κ.ά.- που θα προσγειωθεί στην Αθήνα εν όψει της παρουσίασης. Για να πάρουν δε οι τηλεθεατές μια πιο γενναία γεύση αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως να γίνονται οι αναμεταδόσεις από τους αρχαιολογικούς χώρους του Φιλοπάππου, της Αρχαίας Αγοράς και του Ολυμπιείου με «ενοίκιο» 15.000 ευρώ συνολικά.
Ποιος είναι όμως ο Πέρσι Τζάκσον (στην ταινία τον υποδύεται ο Λόγκαν Λέρμαν) και γιατί πρέπει η παρουσίαση της ταινίας του να γίνει εν Αθήναις; Είναι ένας 12χρονος Αμερικανός… ημίθεος που ευελπιστεί να γίνει νέος Χάρι Πότερ. Το ντεμπούτο του το έκανε στις σελίδες του ομότιτλου βιβλίου που φέρει την υπογραφή του Ρικ Ριόρνταν, Τεξανού εκπαιδευτικού και ταλαιπωρημένου πατέρα, του οποίου ο γιος είναι δυσλεκτικός και με προβλήματα συγκέντρωσης. Το μόνο που ευχαριστούσε τον πιτσιρικά ήταν να ακούει ιστορίες από τη μυθολογία. Και όταν το υλικό εξαντλήθηκε, ο Ρικ επινόησε νέες περιπέτειες για τους ήρωες της ελληνικής μυθολογίας.
Έτσι γεννήθηκε ο Πέρσι Τζάκσον. Ένας μαθητής από τη Νέα Υόρκη που δεν στεριώνει σε κανένα σχολείο- έχει «φάει» έξι αποβολές επειδή εξαφάνιζε τους καθηγητές- και που ανακαλύπτει πως μπαμπάς του είναι ο Ποσειδώνας και μαμά του η θνητή Σάλι Τζάκσον. Τα προβλήματα αρχίζουν όμως όταν οι θεοί του Ολύμπου- που έχουν μετακομίσει από τον Όλυμπο στο Εμπάιερ Στέιτ Μπίλντινγκ στέλνουν διάφορα τέρατα να τον κυνηγήσουν επειδή πιστεύουν πως έκλεψε τον κεραυνό του Δία (και όχι την «αστραπή», όπως μεταφράστηκε στον τίτλο). Και ο πιτσιρικάς Πέρσι έχει μόλις δέκα μέρες και τη βοήθεια του Μαντείου για να βρει τον ένοχο και να αποτρέψει τον επαπειλούμενο Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο που θα κηρυχθεί από τη διχόνοια των θεών.

Πηγή: Τα Νέα, Μ. Αδαμοπούλου, 14/1/10