Κλειστά μένουν σημαντικά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι ανά την Ελλάδα επειδή το υπουργείο υποστηρίζει πως βρήκε «παρατυπίες στις προσλήψεις του έκτακτου προσωπικού τους».
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, μεγάλο τμήμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το Μουσείο Λευκού Πύργου της Θεσσαλονίκης και άλλα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι ανά την Ελλάδα έχουν κλείσει ή ετοιμάζονται να κλείσουν, ενώ παρέλυσαν οι αρχαιολογικές Εφορείες ιδιαίτερα στην περιφέρεια και σταμάτησαν τα αρχαιολογικά έργα και οι αναστηλώσεις, καθώς το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού αποφάσισε να ανακαλέσει την προκήρυξη 2.584 θέσεων ωρομίσθιου προσωπικού, επειδή υποστηρίζει ότι «διαπίστωσε παρατυπίες στη διαδικασία πρόσληψης».
Δηλώνει δε το υπουργείο ότι προτιμά να τα κλείσει για τρεις τουλάχιστον ακόμη εβδομάδες, προς χάρη «της διαφάνειας και της αξιοκρατίας», μέχρι να εφαρμοστεί νέα διαδικασία προσλήψεων!

Το υπουργείο απασχολεί συνολικά 3.500 ωρομισθίους (το καλοκαίρι ακόμη περισσότερους), τη στιγμή που έχει 4.000 κενές οργανικές θέσεις. Στις 31 Δεκεμβρίου 2009 έληξαν 4.000 συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Αποφασίστηκε «ειδικά γι΄ αυτή την περίοδο και μέχρι να εφαρμοστεί το σύστημα προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ από 1ης Μαΐου» να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό. Διαπιστώθηκε όμως ότι οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ δεν κατάφεραν «να υπερβούν πρακτικές και αγκυλώσεις του παρελθόντος και να τηρήσουν απαρέγκλιτα τις αρχές της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας και της αξιοκρατίας». Τα πρόσωπα που προτείνονταν, υποστήριζε χτεσινοβραδινή ανακοίνωση του υπουργείου, «υπηρετούσαν ήδη στις υπηρεσίες ή ήταν ακόμα και άτομα που συνδέονταν συγγενικά με τα μέλη των εισηγητικών επιτροπών».

Έτσι η γενική γραμματέας Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε την εντολή «να ανακληθούν όλες οι προκηρύξεις και να επαναπροκηρυχθούν οι θέσεις με νέα διαδικασία ενιαίου τύπου», με τη δέσμευση ότι θα επαναπροκηρυχθούν μέσα στην εβδομάδα. Αφήνοντας τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους κλειστούς…

Πηγή: Τα Νέα, 12/1/10