Τον μεγαλύτερο τάφο που είναι γνωστός μέχρι σήμερα από τη νεκρόπολη της Σακκάρα κατάφεραν να εντοπίσουν αιγύπτιοι αρχαιολόγοι, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της χώρας.
Η ομάδα, που εργάζεται υπό την υψηλή εποπτεία του Zahi Hawass στην περιοχή Ras el-Gisr της γνωστής νεκρόπολης, 30 χλμ. Ν. του Καΐρου, αποκάλυψε πρόσφατα δύο τάφους, λαξευμένους στον μαλακό ασβεστόλιθο της περιοχής, οι οποίοι περιείχαν ταφές της 26η Δυναστείας (περ. 685-525 π.Χ.).
Ο μεγαλύτερος από τους δύο τάφους χαρακτηρίζεται από προθάλαμο που ακολουθείται από μια σειρά μικρότερων θαλάμων, διαδρόμων και κογχών. Δύο αίθουσες – που καταλαμβάνονταν εξ’ ολοκλήρου από μπάζα και άμμο – οδηγούσαν σε μια τρίτη όπου βρέθηκε μια ομάδα σκελετών, σαρκοφάγων και αγγείων. Ένας ακόμη διάδρομος οδηγούσε σε ταφικό φρέαρ βάθους 7 μ., ενώ σε μια κόγχη περιέχονταν τα λείψανα ταριχευμένων γερακιών-συμβόλων του θεού ΄Ωρου και καλοδιατηρημένη κεραμική. Αν και το εμβαδόν του τάφου δεν έχει ανακοινωθεί, εκτιμάται ότι το μνημείο είναι το μεγαλύτερο που έχει εντοπιστεί στην ευρύτερη περιοχή της Σακκάρα, η οποία συμβαίνει να είναι η μεγαλύτερη αιγυπτιακή νεκρόπολη. “Χρειάστηκα δύο ώρες να τον επιθεωρήσω εξ΄ολοκλήρου” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Zahi Hawass.
Ο δεύτερος τάφος, μικρότερος σε μέγεθος, περιείχε κεραμική, επίσης της 26ης Δυναστείας, και ήταν σφραγισμένος με ασβεστολιθική πλάκα. Και οι δύο τάφοι είχαν συληθεί ήδη από τον 5ο αι. π.Χ. ενώ οι συλήσεις επαναλαμβάνονταν για 1000 ακόμα χρόνια, μέχρι και τον 5ο αι. μ.Χ!

Σύνταξη, με πληροφορίες από Εxaminer.com, Discovery News και in.gr, 5/01/10

Ζ.Ξ.