Χριστούγεννα χωρίς σκαλωσιές κάνουν τα Προπύλαια στην Ακρόπολη, καθώς από την Παρασκευή οι αντιαισθητικές σκαλωσιές αποτελούν παρελθόν για το μνημείο που υποδέχεται τους επισκέπτες στον Ιερό Βράχο. Επτά χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών το μνημείο που σχεδίασε ο Μνησικλής και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ αποκαλύπτεται πλέον με σχεδόν διπλάσια οροφή και αποκατεστημένα από τις φθορές του χρόνου και τα λάθη των παλαιών αναστηλώσεων . Σε αυτά τα επτά χρόνια έχουν κατέβει από το μνημείο 255 αρχιτεκτονικά μέλη και 333 (ανάμεσά τους και παρατοποθετημένα που εντοπίστηκαν) έχουν ξανατοποθετηθεί, το βάρος των οποίων ξεπερνά τους 600 τόνους. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως ενώ κατέβηκαν έξι δοκάρια, τώρα τα Προπύλαια διαθέτουν 13 και ενώ οι επισκέπτες έβλεπαν μόλις 46 φατνώματα τώρα αντικρύζουν 72. Ωστόσο, δεν προβλέπεται να τοποθετηθεί αντίγραφο της αρχικής ξύλινης στέγης.

Όσο για το αποτέλεσμα; «Με την ολοκλήρωση της αναστήλωσης , τα Προπύλαια αποτελούν το μοναδικό μνημείο της Ακρόπολης που είναι στεγασμένο, καθώς διατηρεί τμήμα των οροφών του κι έτσι οι επισκέπτες πλέον προσλαμβάνουν τη μοναδική εμπειρία του στεγασμένου χώρου ενός από τα πλέον εντυπωσιακά μνημεία της κλασικής αρχαιότητας», εξηγεί η διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης Μαίρη Ιωαννίδου.

Στην τελική φάση βρίσκεται και ένα ακόμη έργο της μεγαλύτερης διεθνώς και από τις μακροβιότερες (άρχισε το 1979) αναστηλώσεις, για την οποία έχουν δαπανηθεί από το 2000 πάνω από 40 εκατ. ευρώ, εκείνο της βόρειας πλευράς του Παρθενώνα. Οι εργασίες προχωρούν για να ανέβουν και τα τελευταία 30 κομμάτια στο μνημείο, ώστε το 2010 να αποτελέσουν παρελθόν και γι΄ αυτήν την πλευρά οι ακαλαίσθητες σκαλωσιές. Σκυτάλη ετοιμάζεται να πάρει η δυτική πλευρά του Παρθενώνα, αφού πρέπει να απαλλαγεί από σκουριασμένα σίδερα, αλλά και να «χάσει» τις οκτώ μετόπες της που θα μεταφερθούν στο μουσείο. Όλα αυτά βεβαίως θα υλοποιηθούν αν υπάρξει η σχετική χρηματοδότηση, καθώς η ΥΣΜΑ τα βγάζει πέρα με τα λιγοστά κονδύλια που της έχουν απομείνει από τις δημόσιες επενδύσεις, ενώ ήδη έχει χάσει 20 άτομα προσωπικό.

Πηγή: Τα Νέα, Μ. Αδαμοπούλου, 21/12/09