Να επιτραπεί η πρόσβαση στους λόφους του Φιλοπάππου, της Πνύκας και των Νυμφών κατά τις νυχτερινές ώρες εισηγείται ο σύμβουλος Επικρατείας Ι. Μαντζουράνης, χαρακτηρίζοντας παράνομη την απαγόρευση που επιβάλλει απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού.
Αναπτύσσοντας την εισήγησή του ενώπιον του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο κ. Μαντζουράνης τόνισε ότι η απαγόρευση αντίκειται στο συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση και επικοινωνία με τα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ επί της ουσίας υπογράμμισε ότι βανδαλισμοί και καταστροφές, όπως και εντοπισμός χρηστών ναρκωτικών, συμβαίνουν συνήθως τις πρωινές ώρες και όχι τις νυχτερινές.
Ως προς την περίφραξη των χώρων, που πραγματοποιήθηκε με την ίδια Υπουργική Απόφαση του περασμένου Φεβρουαρίου, ο εισηγητής επεσήμανε ότι με βάση νομοθετική ρύθμιση του 2001, η προστασία των μνημείων και του αρχαιολογικού χώρου δι΄ αυτού του τρόπου είναι νόμιμη και συγχρόνως αποτρέπει τους επίδοξους καταπατητές.
Καταλήγοντας, ο κ. Μαντζουράνης πρότεινε να γίνει εν μέρει δεκτή η αίτηση δώδεκα Αθηναίων, οι οποίοι ζητούν την ακύρωση της επίδικης Υπουργικής Απόφασης και να ακυρωθεί μόνο το σκέλος που αφορά την απαγόρευση πρόσβασης τη νύχτα.

Πηγή: Τα Νέα, 17/12/09