Τα αντικείμενα μιλούν με το δικό τους τρόπο για τον κόσμο που μας περιβάλλει. Φωτίζουν το καθημερινό γίγνεσθαι σε διεθνές πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

 Αυτή ακριβώς τη λειτουργία τους επιχειρεί να αναδείξει από τις 18 Νοεμβρίου το πρόγραμμα 4 semaines, όπου μια ομάδα σκηνοθετών, καλλιτεχνών και δημοσιογράφων, θα διανύουν καθημερινά και μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου – για τέσσερις δηλαδή εβδομάδες – τα 162 στρέμματα στα οποία εκτείνεται το Λούβρο, εξερευνώντας γνωστές και άγνωστες γωνιές αλλά και πτυχές της δραστηριότητας του και μεταδίδοντας τις παρατηρήσεις τους μέσω διαδικτύου. Πρόκειται για μια συνεργασία του μεγάλου μουσείου με το γαλλογερμανικό δίκτυο Arte, η οποία περιλαμβάνει μια “διαφορετική” διαδικτυακή ξενάγηση στο Λούβρο. Στο πρόγραμμα παρέχεται πρόσβαση μέσα από το http://louvre.arte.tv/, ενώ το Facebook και το Tweeter διαθέτουν επίσης σελίδες αφιερωμένες στην ανταπόκριση του κοινού στο πρόγραμμα και στη συνεχή τροφοδοσία του ιστοτόπου αντίστοιχα.

Γιατί το Λούβρο είναι στην πραγματικότητα ένας ζωντανός οργανισμός! Άγνωστα αριστουργήματα κρυμμένα μέσα στα εκατομμύρια αντικείμενα των συλλογών, κλειστές για το κοινό αίθουσες αλλά και οι άνθρωποι του μουσείου (επιστήμονες, λειτουργοί, διοικητικό προσωπικό, επισκέπτες, προσκεκλημένοι) παρουσιάζονται ως αντανάκλαση της πολιτισμικής σημασίας του μουσείου για τον κόσμο, γεφυρώνοντας καταστάσεις του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον. Γιατί τα εκθέματα και οι δραστηριότητες επιτρέπουν μια διαφορετική ματιά στα γεγονότα που θα δούμε, θα ακούσουμε ή θα διαβάσουμε καθημερινά για τον κόσμο μας. Ο Tiziano μας φέρνει σε επαφή με τους G20, με τον Rembrandt αναλογιζόμαστε τον ευρύ ρόλο της Ευρώπης στον κόσμο, με τον Delacroix προβληματιζόμαστε σχετικά με τη διαμόρφωση της πολιτισμικής ταυτότητας. Οι κατά καιρούς προσκεκλημένοι Umberto Eco και Tsai Ming Liang παρουσιάζονται επίσης στο διαδικτυακό αυτό τόπο. Πάνω από όλα, η οπτικοακουστική εμπειρία  που μας προσφέρει η συνεργασία του Λούβρου με την Arte αποτελεί μια ανοικτή πρόσκληση στο διάσημο μουσείο για να το γνωρίζουμε κάθε φορά και από διαφορετική οπτική .

Επισκεφθείτε λοιπόν την ιστοσελίδα του 4 semaines, και δείτε τον κόσμο μέσα από μια διαχρονική ματιά.

Σύνταξη, 11/12/09

Ζ.Ξ.