Χρυσά κοσμήματα έφεραν στο φως Ούγγροι αρχαιολόγοι που διενεργούσαν έρευνες στην περιοχή του Szegend στα Καρπάθια. Τα κοσμήματα εντοπίστηκαν σε έναν από μια συστάδα οκτώ πρώιμων τάφων που φαίνεται ότι περιείχαν λείψανα πολεμιστών. Οι τάφοι χρονολογούνται  στην εποχή που τα πρώτα ουγγρικά φύλα, που συνδέονται με τους Σκύθες, έφτασαν στη λεκάνη των Καρπαθίων.

Τα κοσμήματα έχουν ταφικό χαρακτήρα: πρόκειται για φύλλα χρυσού που χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν τα μάτια και το στόμα του νεκρού. Σύμφωνα με τον Tibor Paluch, αρχαιολόγο στο Μουσείο Ferenc Mora του Szeged, η πρακτική της επικάλυψης του στόματος και των ματιών προστάτευε την ψυχή του νεκρού. Άλλωστε, τα ταφικά έθιμα της περιοχής συστήνουν σύνθετες νεκρικές δοξασίας, καθώς εκτός από τα κοσμήματα, οι νεκροί πολεμιστές συνοδεύονταν και από τα κρανία των αλόγων τους.

Στα αρχαιολογικά χρονικά της Ουγγαρίας είναι η δεύτερη φορά που αποκαλύπτεται παρόμοια ταφή, μετά από τα ευρήματα του Eger κατά τη δεκαετία του ΄60. Οι πρόσφατες όμως αυτές αρχαιολογικές εξελίξεις, που συμπίπτουν τυχαία με τη μεγάλη έκθεση «The Lost World of Europe» για τους νεολιθικούς πολιτισμούς της κεντρικής Ευρώπης στo Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Αρχαίου Κόσμου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (Institute for the Study of the Ancient World, New York University), έρχονται να αυξήσουν το ευρύτερο ενδιαφέρον για το απώτατο παρελθόν της Γηραιάς Ηπείρου.

Σύνταξη, με πληροφορίες από New York Times και Caboodle.hu, 02/12/09

Z.Ξ.