Μετά την επιτυχία της παγκόσμιας περιοδείας των αντικειμένων από τον τάφο του Τουταγχαμών στα πλαίσια της έκθεσης «Tutankhamun and the Golden Age of the Pharaohs», μια νέα παρόμοια διοργάνωση αναμένεται να προκαλέσει τις ίδιες – αν όχι μεγαλύτερες – αντιδράσεις. Ο λόγος για την έκθεση «Κλεοπάτρα: αναζητώντας την τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου» (Cleopatra, The Search for the Last Queen of Egypt) που αναμένεται να ξεκινήσει από τη Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α. για να περιοδεύσει σε άλλες τέσσερις πόλεις. 

«H έκθεση θα περιλαμβάνει υλικό από τις έρευνες του διάσημου ερευνητή Zahi Hawass όπως επίσης και νέα σημαντικά και οπτικά υπέροχα αντικείμενα που αναδύθηκαν από τα παράλια της Αλεξάνδρειας από τον εξερευνητή Frank Goddio» αναφέρει ο Troy Collins, αντιπρόεδρος επιχειρησιακής ανάπτυξης και προγραμμάτων πώλησης (marketing) του Franklin Institute, όπου θα φιλοξενηθεί αρχικά η έκθεση. Στα πλαίσια της έκθεσης, θα παρουσιαστούν στο κοινό 250 αντικείμενα που περιλαμβάνουν από νομίσματα και πολύτιμα μικροαντικείμενα μέχρι ολόκληρα αγάλματα. Όπως και στην περίπτωση του «Tutankhamun…» , η διοργάνωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των National Geographic, AEG Exhibitions, Arts and Exhibitions International αλλά και του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.

Επίκεντρο της έκθεσης θα είναι η αναζήτηση του τάφου της Κλεοπάτρας, που βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά θα δίνεται έμφαση και σε άλλα θέματα όπως είναι η καθημερινή ζωή κατά την χρονολογική περίοδο που έζησε η διάσημη βασίλισσα. Οι δηλώσεις πάντως του κ. Collins αλλά και οι οργανωτικοί φορείς αντανακλούν το «πνεύμα» της όλης πρωτοβουλίας και ανάγουν την έκθεση ως το τελευταίο…blockbuster της σύγχρονης αρχαιολογίας.

Πηγή: The Philadelphia Inquirer, 01/12/09

Ζ.Ξ.