Εξαιρετικής ποιότητας γυάλινο αγγείο αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Karanovo της νότιας Βουλγαρίας. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της 19ης Νοεμβρίου, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν το μοναδικό εύρημα σε τύμβο, και στα πλαίσια του μεγάλου ανασκαφικού προγράμματος που ξεκίνησε το 2007 για τη διάσωση των αρχαιοτήτων της περιοχής, που έχει πληγεί από αρχαιοκαπηλική δραστηριότητα.

Το αγγείο χαρακτηρίζεται ως ρυτό, αγγείο ειδικό για τη μεταφορά και τη χοή υγρών και φέρει διακοσμητική παράσταση ζώου. Η χρονολόγηση, η διακοσμητική τεχνική, οι διαστάσεις του αγγείου καθώς και το είδος του υλικού κατασκευής– υαλόμαζα ή ορεία κρύσταλλος – δεν έχουν ανακοινωθεί. Οι βουλγαρικές αρχές πάντως υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα σπάνιο εύρημα εξαιρετικής σημασίας, το οποίο συμπληρώνει τις γνώσεις μας για τον πλούτο της περιοχής.

Η ανακοίνωση εμφανίστηκε στα μέσα ενημέρωσης σχεδόν ταυτόχρονα με την παρουσίαση του θησαυρού του που εντοπίστηκε στις αρχές του μήνα σε θρακικό τάφο του 2ου αι. μ.Χ., επίσης στο Karanovo, στην ευρύτερη περιοχή της Nova Zagora από τον Veselin Ignatov. Η παρουσίαση του θησαυρού, που περιλάμβανε αργυρά αγγεία διακοσμημένα με την έκκρουστη τεχνική και υπολείμματα άρματος, συνδυάστηκε με την ανακοίνωση της πρόθεσης για ίδρυση μικρού μουσείου στην περιοχή, αφιερωμένου στην επαρχιακή ρωμαϊκή τέχνη.

Σύνταξη, με πληροφορίες από novinite.com και Balkan Travellers, 20/11/09

Z.Ξ.