Σε εκστρατεία για τη σωτηρία της Πομπηίας έχουν επιδοθεί τον τελευταίο χρόνο οι ιταλικές αρχές, κηρύσσοντας μάλιστα τον αρχαιολογικό χώρο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σκουπίδια, αδέσποτα σκυλιά, παράνομοι ξεναγοί και κλοπές είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε πρόσφατα το ειδικό σχέδιο που καταστρώθηκε για την αντιμετώπιση του ζητήματος των αδέσποτων σκυλιών, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή με τη βοήθεια εθελοντών από τρεις από τις σημαντικότερες ζωοφιλικές οργανώσεις της Ιταλίας.
Στην Πομπηία έχουν βρει καταφύγιο περισσότερα από 50 σκυλιά, τα οποία κοιμούνται κάτω από αρχαίες ρωμαϊκές νωπογραφίες, περπατούν πάνω σε ανυπολόγιστης αξίας ψηφιδωτά δάπεδα και μέχρι τώρα προμηθεύονταν τροφή και νερό από τους συμπονετικούς τουρίστες. Οι εθελοντές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν ήδη εφοδιάσει τα ζώα με μικροτσίπ, κολάρα και ταμπέλες με το όνομα του καθενός – στα σκυλιά, μάλιστα, έχουν δοθεί ονόματα αρχαίων κατοίκων της Πομπηίας. Στη συνέχεια, τα ζώα θα λάβουν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα και θα στειρωθούν.
Ωστόσο, το σημαντικότερο μέρος του σχεδίου έχει να κάνει με το να βρεθούν οι κατάλληλες οικογένειες που θα «υιοθετήσουν» τα ταλαιπωρημένα σκυλιά της Πομπηίας. Έτσι, σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία ένας ειδικός δικτυακός τόπος στον οποίο ο καθένας θα μπορεί να υποβάλει σχετική αίτηση.

Β.Η.

Πηγή: Discovery news, 17/11/2009