Ερείπια αρχαίου ρωμαϊκού κτίσματος αποκαλύφθηκαν τυχαία κατά τη διάρκεια εργασιών ανάπλασης στο χώρο του Marlowe Theatre στο Canterbury της Αγγλίας.

Το κτίσμα ήταν πιθανότατα έπαυλη, χρονολογείται μεταξύ του ύστερου 2ου και του πρώιμου 3ου αι. μ.Χ. και φαίνεται ότι ανήκε σε εύπορο πολίτη. Κατά τη διάρκεια των ερευνών που ακολούθησαν τον εντοπισμό των πρώτων ερειπίων, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν λείψανα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, δερμάτινα υποδήματα, σπόρους και ένα πινάκιο.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο James Holman, η εύρεση αρχαιοτήτων ήταν κάτι το εντελώς απρόβλεπτο με βάση τις μέχρι τώρα γνώσεις μας για την αρχαιολογία της περιοχής.

“Είναι πολύ ασυνήθιστο για να βρείτε κτίσματα αυτού του τύπου σε αυτό το τμήμα του Canterbury, στην πλευρά αυτή του ποταμού Stour […]. Είναι ένα κτίσμα υψηλής ποιότητας, το οποίο διέθετε και θερμαινόμενα πατώματα.” δηλώνει ο Holman, αν και τονίζει ότι στρωματογραφικά η θέση έχει αλλοιωθεί λόγω της μεταγενέστερης κατασκευής κτιρίων στην ίδια θέση με το ρωμαϊκό κτίσμα, όπως έγινε με το Marlowe Theatre τη δεκαετία του 30 και τις επεμβάσεις σε αυτό κατά τη δεκαετία του 80.

Τον περασμένο Μάρτιο οι ιδιοκτήτες του Marlowe Theatre έλαβαν την άδεια για την κατασκευή αίθουσας χωρητικότητας 1200 ατόμων καθώς και ενός δεύτερου μικρότερου χώρου εκδηλώσεων δεύτερο 150 θέσεων χώρο των επιδόσεων για την τρέχουσα τοποθεσία. Το πρόγραμμα, κόστους £ 25.6m. δημοσιοποιήθηκε σε ευρεία κλίμακα, μαζί και με τη στήριξη πολλών διασημοτήτων, μεταξύ των οποίων και ο ηθοποιός Orlando Bloom, ο οποίος έχει εμφανιστεί στο θέατρο Marlowe και ανήκει στους χορηγούς του.
Προς το παρόν, οι εργασίες θα συνεχιστούν μόνο μετά την εξέταση των απρόσμενων αρχαίων ευρημάτων από εμπειρογνώμονες.

Πηγή: ΒΒC News, 11/11/09 
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/kent/8355636.stm

Z.Ξ.