Κατεδαφίζονται από τη νομαρχία Πειραιά αυθαίρετα κτίσματα που έχουν ανεγερθεί εντός αρχαιολογικών χώρων σε Πόρο και Δοκό.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για κατασκευές σε οκτώ ιδιοκτησίες στη νήσο Δοκό και δύο στον Πόρο, οι οποίες σύμφωνα με τη νομαρχία, έχουν ανεγερθεί χωρίς καμία απολύτως οικοδομική άδεια. Στους ιδιοκτήτες τους έχουν επιβληθεί τα προβλεπόμενα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, ενώ οι υποθέσεις τους έχουν τελεσιδικήσει σύμφωνα με την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία.
Ήδη, όπως έγινε γνωστό από τη νομαρχία Πειραιά, το ένα εξ αυτών στη θέση Βαγιώνια Πόρου, επιφάνειας 202 τ.μ., κατεδαφίστηκε πριν από λίγες ημέρες παρουσία εισαγγελέα και αστυνομικής δύναμης, από συνεργεία της νομαρχίας, παρουσία των επιβλεπόντων μηχανικών της Διεύθυνσης Πολεοδομίας.
Το συγκεκριμένο κτίσμα – όπως και το έτερο στον Πόρο του οποίου η κατεδάφιση έπεται – διαπιστώθηκε από την αρμόδια ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων ότι βρισκόταν εντός της θεσμοθετημένης ως ζώνης Α απόλυτης προστασίας του ιερού του Ποσειδώνος. Τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα στον ιδιοκτήτη του ξεπερνούν τις 20.000 €.
Τμηματικά και κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσει από τη νομαρχία Πειραιά η κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων, περιφράξεων και επεμβάσεων στην παράκτια ζώνη που έχουν εντοπιστεί στη νήσο Δοκό.
Το μικρό αυτό νησί του Αργοσαρωνικού έκτασης περίπου 12 τ. χλμ., που βρίσκεται ανάμεσα στην Ερμιόνη και την Ύδρα έχει χαρακτηριστεί από το 1994 από το Υπουργείο Πολιτισμού εξαιτίας των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων ως αδόμητο και οι μόνες εργασίες που επιτρέπονται είναι ανακατασκευές ερειπίων μόνο μετά από έγκριση του ΥΠΠΟ και εφόσον η ιδιοκτησία δεν είναι δασική καθόσον τμήμα της νήσου είναι δάσος.
Οι κατεδαφίσεις των αυθαίρετων κτισμάτων θα πραγματοποιηθούν παρουσία εισαγγελέα, αστυνομικής και λιμενικής δύναμης από 9 έως 13 Νοεμβρίου 2009.

Πηγή: Ναυτεμπορική, 3/11/09
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1736455