Τετράωρη στάση εργασίας την Τετάρτη και 24ωρη απεργία την Πέμπτη προκήρυξε ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, ζητώντας να τερματιστεί η παρατεταμένη ομηρία του 50% των εργαζομένων στις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.
Οι αρχαιολόγοι σημειώνουν πως χρειάστηκε να γίνει κατάληψη του ΥΠΠΟ από το μεσημέρι της 30ής Οκτωβρίου ως την Κυριακή 1η Νοεμβρίου προκειμένου να δεχθεί ο νέος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος να συναντηθεί με αντιπροσωπεία τους.
Ωστόσο, για να διασφαλιστεί ότι θα γίνει δεκτή η αντιπροσωπεία των εργαζομένων, ο Σύλλογος προκήρυξε 4ωρη στάση εργασίας, την Τετάρτη 4/11/09 και ώρα 11:00 π.μ. και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και 24ωρη απεργία την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, συμμετέχοντας στη γενική απεργία των συμβασιούχων και των απασχολουμένων με προγράμματα Stage.
«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού άλλαξε, αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των εκτάκτων αρχαιολόγων παραμένουν άλυτα και συνεχώς διογκώνονται. Ο περιορισμός του 24μηνου ακόμα ισχύει και στραγγαλίζει επαγγελματικά ακόμα περισσότερους συναδέλφους που έχουν συμπληρώσει 24 μήνες συμβάσεων» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου.
Οι αρχαιολόγοι τονίζουν πως συνάδελφοί τους «εργάζονται με θετικές δικαστικές αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων αλλά παραμένουν απλήρωτοι», ενώ «οι 30 θέσεις μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ είναι ελάχιστες μπροστά στις 600 κενές οργανικές θέσεις αρχαιολόγων στο Υπουργείο Πολιτισμού».
Καταγγέλλουν, επίσης, πως «οι προσλήψεις συμβασιούχων στο ΥΠΠΟ, στο ΤΔΠΕΑΕ και στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης συνεχίζουν να γίνονται με αδιαφανείς τρόπους και διαδικασίες».

Πηγή: in.gr, Newsroom ΔΟΛ, 2/11/09