Ένας σφραγιδοκύλινδρος βαβυλωνιακής προέλευσης έμελλε να είναι το νεότερο σημαντικό εύρημα της αυστριακής αρχαιολογικής ομάδας που διενεργεί ανασκαφές στα ερείπια της αρχαίας Άβαρης, στη θέση Tell el-Daba της Αιγύπτου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Irene Forstner-Müller, επικεφαλής του παραρτήματος του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στο Κάιρο (ÖAI), το εύρημα έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά αρχαίων αντικειμένων από την Άβαρη τα οποία αποτελούν ενδείξεις των αυξημένων επαφών που υπήρχαν μεταξύ της περιοχής του Ανατολικού Δέλτα του Νείλου και της Εγγύς Ανατολής κατά τη 2η χιλιετία π.Χ.

Μόλις τον περασμένο Μάιο, οι ανασκαφές στην πόλη είχαν δώσει σπάραγμα από πήλινη πινακίδα με επιγραφή σε σφηνοειδή γραφή και παλαιοβαβυλωνιακά χαρακτηριστικά, η οποία αποτελεί μοναδικό ντοκουμέντο χρήσης στην πόλη των εκφραστικών μέσων των περιοχών της Εγγύς και Μέσης Ανατολής και πιθανότατα είναι δείγμα επίσημης διπλωματικής αλληλογραφίας μεταξύ των τοπικών ηγεμόνων και κάποιου μεγάλου κράτους στα ανατολικά. Ο βαβυλωνιακός σφραγιδοκύλινδρος που ήρθε τώρα στο φώς λοιπόν, αντιπροσωπεύει μια παραπάνω ένδειξη για να υποθέσουμε ότι υπήρχε ένα σημαντικό επίπεδο επαφών μεταξύ της Άβαρης και της Βαβυλώνας.

Οι ιστορικές μαρτυρίες αλλά κυρίως οι συστηματικές ανασκαφές του ÖAI που διενεργούνται στην περιοχή από το 1966 και μετά κάτω από την επίβλεψη του Manfred Bietak, έχουν δείξει ότι η Άβαρη δεν ήταν άλλη από την πρωτεύουσα του μυστηριώδους λαού των Υκσώς, που κυριαρχούσαν στην Αίγυπτο από το 1640 μέχρι το 1530 π.Χ. Η ιδιαίτερη φύση των Υκσώς ως ανατολικού λαού που άκμασε στην Αίγυπτο, αλλά και οι συνεχείς αποκαλύψεις που δείχνουν το ρόλο τους ως καινοτόμων και ανοικτών στη διεθνή επικοινωνία και το εμπόριο, καθιστούν το ανασκαφικό πρόγραμμα της Άβαρης ως το κύριο έργο του ÖAI στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με την δρα Forstner-Müller μάλιστα, το Ινστιτούτο προτίθεται να εγκαθιδρύσει ειδικό μουσείο στην περιοχή, με σκοπό να καταστεί το υλικό της Tell el-Daba προσβάσιμο στο ευρύ κοινό. Η πρωτοβουλία αυτή, που προβλέπεται να υλοποιηθεί με τη συνδρομή των αιγυπτιακών αρχών, θα μας επιτρέψει να αναγνωρίσουμε στα ερείπια της αρχαίας Άβαρης την ακμή μια από τις πρωιμότερες πολυπολιτισμικές κοινωνίες της ιστορίας.

Πηγή: Austrian Times, 29/10/2009

Ζ.Ξ.