«Ο μεγαλύτερος γνώστης της ελληνικής τέχνης της γενιάς του και ο πιο σημαντικός και παραγωγικός επιμελητής κλασικών αρχαιοτήτων του 20ου αιώνα στις Η.Π.Α.». Αυτά είναι τα λόγια του Jasper Gaunt, επιμελητή της ελληνικής και ρωμαϊκής τέχνης στο Μουσείο Michael C. Carlos στο Πανεπιστήμιο Emory για τον Dietrich von Bothmer, ειδικό στην αρχαία ελληνική τέχνη και επιμελητή για 60 χρόνια της Συλλογής Κλασικών Αρχαιοτήτων στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 13 Οκτωβρίου.

Γεννημένος στο Eisenach της Γερμανίας το 1918, ο Dietrich von Bothmer ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Friedrich Wilhelms στο Βερολίνο. Το 1938, μετά την παραλαβή της τελευταίας υποτροφίας Rhodes που χορηγήθηκε ποτέ στη Γερμανία, φοίτησε στο Wadham College της Οξφόρδης, όπου πήρε πτυχίο Κλασικής Αρχαιολογίας. Υπήρξε μαθητής του Sir John Beazley και η συνεργασία τους υπήρξε θεμελιώδης για τις πρωτοποριακές εργασίες “Attic Red-Figure Vase-Painters”και “Attic Black-Figure Vase-Painters.” του δασκάλου του. Μετά την απόκτηση του πτυχίου του ο Bothmer αναχώρησε για την Αμερική.

Η κήρυξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θα σταθεί αφορμή για τη μακροχρόνια παραμονή του στις Η.Π.Α., όπου όμως δεν έμεινε άπραγος. Υπηρέτησε στο πλευρό των συμμάχων στο Νότιο Ειρηνικό, όπου τραυματίστηκε και βραβεύθηκε για την ανδρεία του, ενώ ταυτόχρονα εκπόνησε επιτυχώς τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Berkeley στην Καλιφόρνια. Το 1946 ξεκίνησε να εργάζεται ως βοηθός επιμελητή Κλασικών Αρχαιοτήτων στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, όπου για τα επόμενα 60 χρόνια διακρίθηκε από τις θέσεις του επιμελητή (1959), του προέδρου τμήματος (1973) και του επιμελητή έρευνας (1990).
Κατά τη διάρκεια του έργου του προσέθεσε στη συλλογή του Μουσείου αντιπροσωπευτικά δείγματα από τους επιφανέστερους αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς, ενώ κατόρθωσε να καταστήσει τη συλλογή ελληνικών αγγείων του Μουσείου ως μια από τις μεγαλύτερες του κόσμου. Κάτω από δική του παραίνεση το Μουσείο κατάφερε το 1972 να αποκτήσει τον διάσημο κρατήρα του Ευφρονίου (6ος αι. π.Χ.), που όμως επιστράφηκε τελικά στην Ιταλία το 2008, μετά από ενδείξεις ότι είχε προέλθει από λαθρανασκαφή. Από το 1965, ο Bothmer ξεκίνησε να εργάζεται και ως καθηγητής στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών στο Manhattan. Είναι ο συγγραφέας του έργου «Τhe Amasis Painter and his Time” ενώ επιμελήθηκε εκθέσεις όπως “Thracian Treasures From Bulgaria” (1977), “Greek Art of the Aegean Islands” (1979-80) και “The Search for Alexander” (1982-83).

Πλήρως αναγνωρισμένος, ο Bothmer τιμήθηκε για το έργο του και όσο βρισκόταν εν ζωή. Από το 1999, οι δύο κύριες αίθουσες όπου στεγάζεται η συλλογή κλασικής κεραμικής του Μητροπολιτικού Μουσείου φέρουν το όνομά του.
Στην προσωπική του ζωή ήταν παντρεμένος και πατέρας μία κόρης, ενώ είχε πέντε εγγόνια. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αδερφός του υπήρξε ο διακεκριμένος αιγυπτιολόγος Bernard von Bothmer, ο οποίος απεβίωσε το 1993.

Πηγή: New York Times, 15/10/2009

Ζ.Ξ.