Αρχαία πόλη εντοπίστηκε στο Dargaz, στην επαρχία του βόρειου Khorasan, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση των ιρανικών αρχών. Η εγκατάσταση ήταν οχυρωμένη και είχε σχήμα τραπεζοειδές. Η έκτασή της ήταν πάνω από 395.000 τ.μ., ενώ τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα υποδηλώνουν ότι κτίσματα από πλίνθους υπήρχαν ήδη πριν την κατασκευή του τείχους της.

«Η πόλη εκτείνεται σε μήκος 1.300 μ., ενώ το πλάτος της κυμαίνεται από 150 μ. στη Β.Δ. πλευρά της μέχρι 450 μ. στο Ν.Δ. τμήμα της», δηλώνει ο Mohsen Lashgari, διευθυντής του Οργανισμού Τουρισμού στον τομέα της Επαρχιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και συνέχισε: “η αρχιτεκτονική μελέτη δείχνει ότι η αρχαία πόλη είχε κτιστεί βάσει προϋπάρχοντος σχεδίου.”

Η ανασκαφή έφερε στο φως και επιπλέον σημαντικά αρχιτεκτονικά αλλά και κινητά ευρήματα. Η αποκάλυψη κονιαμάτων διακοσμημένων με φυτικά και ζωικά μοτίβα αποτελεί ένδειξη ότι η πόλη ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθώς φαίνεται ότι διέθετε ανάκτορα και χώρους λατρείας. Η κεραμική που ήρθε στο φώς αποτελεί ένδειξη της χρήσης από τους αρχαίους κατοίκους σχημάτων όπως τεφροδόχοι, υδρίες, μικροί πίθοι, πινάκια και ρυτά. Ανάμεσα στα αποθέματα χρηστικής κεραμικής εντοπίστηκαν επίσης χαρακτηριστικοί παρθικοί τύποι αγγείων όπως Kelingi and tokhm-e morghi (ωοκέλυφα).

Σύμφωνα με τους ανασκαφείς, η πόλη κατασκευάστηκε το 3ο αιώνα π.Χ. και είναι δυνατόν να ταυτιστεί με την χαμένη μέχρι σήμερα πόλη του Dara-gerd, η οποία ιδρύθηκε από τον Τιριδάτη (περ. 246-211 π.Χ.). Φαίνεται ότι η πόλη εγκαταλείφθηκε μετά την πτώση της άρχουσας Παρθικής δυναστείας.

Η περιοχή του Dargaz ήταν ήδη γνωστή για τον αρχαιολογικό της πλούτο. Το 1994, ιρανοί αρχαιολόγοι με επικεφαλής τον δρα Mehdi Rahbar έφεραν στο φως ένα Σασανιδικό συγκρότημα πυρολατρικών ναών γνωστό ως Bandian όπου επίσης εντοπίστηκαν κονιάματα με εξαιρετική διακόσμηση.

Πηγή: CAIS, 13/10/2009

Ζ.Ξ.