Στοιχεία για την ύπαρξη οικοδομήματος όπου ασκούνταν η λατρεία της θεάς Νέμεσης ισχυρίζονται ότι διαθέτουν Τούρκοι αρχαιολόγοι οι οποίοι ανασκάπτουν το χώρο της Αγοράς στο αρχαίο τμήμα της πόλης της Σμύρνης.
Ο επικεφαλής των ανασκαφών Akın Ersoy, μέλος του αρχαιολογικού τμήματος του Πανεπιστημίου Dokuz Eylül, υποστήριξε σε χτεσινή δήλωσή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anatolia ότι στην περιοχή της Αγοράς πρέπει να υπήρχε ένας ναός αφιερωμένος στη Νέμεση. Τόνισε επίσης ότι κατά τη διάρκεια των φετινών εργασιών εντόπισαν στοιχεία σχετικά με την τοποθεσία του ναού αυτού: «Εντοπίσαμε ίχνη τέτοιου οικοδομήματος κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών στην Αγορά. […] Πιστεύουμε ότι ο ναός βρισκόταν στο δυτικό τμήμα του χώρου», ενώ προσέθεσε: «Επιθυμούμε να επικεντρώσουμε τη μελλοντική δουλειά μας στην πλήρη αποκάλυψή του».
Κατασκευασμένη κατά την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου, η αρχαία Αγορά της Σμύρνης η οποία ανασκάπτεται από τους Τούρκους ερευνητές καταστράφηκε από σεισμό το 178 μ.Χ. για να αναστηλωθεί στη συνέχεια από τη Φαυστίνα, σύζυγο του Μάρκου Αυρηλίου. Αρχιτεκτονικά μέλη της βυζαντινής και οθωμανικής περιόδου μαρτυρούν τη συνεχή ανθρώπινη παρουσία στο χώρο μέχρι και τα νεότερα χρόνια. Οι πρώτες σύγχρονες έρευνες πραγματοποιήθηκαν από Γερμανούς και Τούρκους αρχαιολόγους μεταξύ των ετών 1932 και 1941. Από τις έρευνες αυτές γνωρίζουμε ότι η Αγορά διατρεχόταν από κιονοστοιχίες, ενώ μια ομάδα κιονοκράνων που υπάρχουν ακόμα στο χώρο προέρχονται από μνημειακές πύλες εισόδου. Σύμφωνα με γραπτές πηγές, η Αγορά διέθετε κεντρικό βωμό αφιερωμένο στον Δία ο οποίος περιλάμβανε και αγάλματα άλλων θεοτήτων. Στο βωμό αυτό μάλιστα φαίνεται ότι ανήκαν τα δύο αγάλματα του Ποσειδώνα και της Δήμητρας που εκτίθενται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σμύρνης. Όσο για τη Νέμεση, θεά της τιμωρίας και ταυτόχρονα της δικαιοσύνης, η λατρεία της στην Αγορά είναι γνωστή, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν υλικές ενδείξεις.
Οι Τούρκοι επιστήμονες ευελπιστούν λοιπόν να αποκαλύψουν περισσότερα στοιχεία με σκοπό οι παρούσες ενδείξεις για τη λατρεία της Νέμεσης σε ναό στην Αγορά να γίνουν τελικά υλική μαρτυρία. Μέχρι τότε βέβαια σκοπεύουν να επικεντρωθούν στη συστηματική ανασκαφή του χώρου: «Υπάρχουν πολλά ανασκαφικά στρώματα για μελέτη. Θα ξεκινήσουμε με εκείνα της Οθωμανικής περιόδου και θα προχωρήσουμε με τα Βυζαντινά, τα Ρωμαϊκά και στο τέλος με τα πρωιμότερα».

Πηγή: Hurriyet, 12/10/2009 
http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=1012120836015-2009-10-12

Ζ.Ξ.