Τα μεγαλύτερα αποτυπώματα δεινοσαύρων που έχουν βρεθεί ποτέ αποκάλυψαν, όπως όλα δείχνουν, δύο Γάλλοι ερασιτέχνες «κυνηγοί απολιθωμάτων» ψηλά στην οροσειρά Ιούρας- την οροσειρά που έδωσε το όνομά της στην Ιουράσια περίοδο. Ανήκουν σε σαυρόποδα, δεινόσαυρους δέκα φορές βαρύτερους από τους ελέφαντες, και φτάνουν σε διάμετρο ακόμα και τα 1,8 μέτρα.
Πέντε χρόνια τώρα η 60χρονη Μαρί-Ελέν Μαρκό, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, περνούσε όλα τα Σαββατοκύριακά της ψάχνοντας για αποτυπώματα δεινοσαύρων- το ίδιο και πολλά ακόμα μέλη του τοπικού συλλόγου φυσιοδιφών στο χωριό Ουανάς, κοντά στα σύνορα της Γαλλίας με την Ελβετία. Τον περασμένο Απρίλιο η τύχη τούς χαμογέλασε. Περπατώντας μαζί με τον γεωλόγο Πατρίς Λαντρί κοντά σε ένα γειτονικό χωριό, το Πλαν, η Μαρκό είδε «κάτι που έμοιαζε με αποτύπωμα. Απομακρύναμε τις πέτρες και τα χώματα και συνειδητοποιήσαμε πως ήταν ένα πελώριο αποτύπωμα, από κάποιο τεράστιο ζώο. Λίγο πιο πέρα βρήκαμε ακόμα ένα: δεν υπήρχε πλέον καμία αμφιβολία ότι είχαμε βρει κάτι σημαντικό».

Σαυρόποδα

Και πραγματικά επρόκειτο για σημαντική αποκάλυψη. Γάλλοι παλαιοντολόγοι επιβεβαίωσαν χθες πως σε μια έκταση 100 στρεμμάτων έχουν ήδη εντοπιστεί διασκορπισμένα 20 αποτυπώματα σαυρόποδων, ενδεχομένως διπλόδοκων, διαμέτρου 1,5-1,8 μέτρων και ηλικίας 150 εκατομμυρίων ετώναπό το τέλος της Ιουράσιας περιόδου. Σύμφωνα με τον Ζαν-Μισέλ Μαζέν, από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας, εκατοντάδες ή και χιλιάδες άλλα αποτυπώματα περιμένουν να ανακαλυφθούν- οι παλαιοντολόγοι που εργάζονται ήδη στην περιοχή θα έχουν πολλή δουλειά τουλάχιστον μέχρι το 2012.

Τα καλοσυντηρημένα αποτυπώματα θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τη συμπεριφορά των σαυρόποδων, των γιγάντιων φυτοφάγων δεινόσαυρων με τον μακρύ λαιμό και την επίσης μακριά ουρά που άφησαν ανεξίτηλες τις σφραγίδες τους μέσα στις λάσπες πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια. «Θα μας βοηθήσουν λογικά να μελετήσουμε την ταχύτητα με την οποία μετακινούνταν, την κατεύθυνσή τους και τον τρόπο ζωής τους», δήλωσε ο Πιερ Χαντσμπέργκ, ερευνητής στο Εργαστήριο Παλαιοπεριβαλλοντολόγων και Παλαιοβιόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο της Λυών. Μια θεωρία την οποία θα ελέγξουν για παράδειγμα οι επιστήμονες, είναι αυτή σύμφωνα με την οποία οι σαυρόποδες μετακινούνταν σε λίγο- πολύ ευθεία γραμμή προς αναζήτηση τροφής, καθώς κατανάλωναν έως έξι τόνους φυτών την ημέρα.

Σύμφωνα πάντα με τον Χαντσμπέργκ, τα σαυρόποδα εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Ιούρα όταν η θάλασσα υποχώρησε όπου υπήρχαν άφθονα κωνοφόρα και φτέρες για φάγωμα και τροπικό κλίμα. Άφησαν τα αποτυπώματά τους στη λάσπη, η οποία κατόπιν ξεράθηκε από τον ήλιο• αργότερα καλύφθηκε από νερό και ιζήματα, προφυλάσσοντας τα χνάρια για εκατομμύρια χρόνια. Η περιοχή την οποία καλύπτουν είναι τεράστια και τα αποτυπώματα από τα μεγαλύτερα που έχουν εντοπιστεί, αν όχι τα μεγαλύτερα. Όπως δήλωσε ο Χαντσμπέργκ, «πρόκειται για ένα συνταρακτικό εύρημα που θα τροφοδοτήσει τις έρευνες για χρόνια». Στο μεταξύ, οι ντόπιοι έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν τη δημιουργία ενός Γαλλικού Ιουράσιου Πάρκου στην περιοχή.

Πηγή: Τα Νέα (του Αdam Sage, ΤIMES), 8/10/09