Είναι η πρώτη φορά που σε ευρωπαϊκό έδαφος παρουσιάζεται κάτι ανάλογο με την έκθεση στο Μusee du Quai Βranly του Παρισιού, η οποία εγκαινιάστηκε χθες.
Συγκεντρώνει περισσότερα από 450 μοναδικά αντικείμενα του πολιτισμού της Τεοτιχουακάν, μιας αρχαίας πόλης που ιδρύθηκε περίπου εκατό χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού και παρήκμασε περί το 700 μ.Χ., στην περιοχή του σημερινού Μεξικού. Η πόλη, ωστόσο, δεν έχει αποκαλύψει ακόμη όλα τα μυστικά της: μόνο 22,5 τ. χλμ., ένα 5% της συνολικής έκτασής της, έχει ανασκαφεί σε μια πόλη που κάποτε αριθμούσε περισσότερους από 200.000 κατοίκους.
Εχοντας 12 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως – αριθμός που οφείλεται όχι μόνο στη σημασία της αλλά και στην εγγύτητά της στην πρωτεύουσα του Μεξικού-, η Τεοτιχουακάν είναι διάσημη όσο και μυστηριώδης. Τώρα, πάντως, χάρη στην πρωτοβουλία του Μusee du Quai Βranly, θησαυροί από την ιδιότυπη αυτή πολιτιστική περίοδο της ανθρωπότητας θα παραμείνουν στην Ευρώπη ως τις 24 Ιανουαρίου 2010. Το μουσείο, το οποίο αποτελεί έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Ζαν Νουβέλ και βρίσκεται δίπλα στον Σηκουάνα, στη σκιά του Πύργου του Αϊφελ, στεγάζει τις εθνικές εθνογραφικές συλλογές και συλλογές προϊστορικών τεχνών, είχε πυροδοτήσει αντιμαχίες σχετικά με τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου αλλά και το μεγάλο κόστος, που άγγιξε τα 258 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Το Βήμα, 7/10/09