Άγγλοι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως σκεύος του 17ου αι. που χρησίμευε για να απομακρύνει τις μάγισσες. Το αγγείο ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφής υπό την αιγίδα του προγράμματος Oxford Archaeology στην πόλη Stafford, στην κεντρική Αγγλία. Βρέθηκε στο εσωτερικό ενός απλού λάκκου στη θέση Turk’s Head Inn, Tipping Street, απ’ όπου είναι γνωστά ίχνη βιοτεχνικής εγκατάστασης (κεραμικοί κλίβανοι) που φτάνουν χρονικά μέχρι και την αγγλοσαξονική περίοδο. Από την ίδρυσή της το 913 μ.Χ., η οχυρωμένη τότε πόλη του Stafford αποτέλεσε βιοτεχνικό κέντρο καθ’ όλη την περίοδο του Μεσαίωνα και τα νεότερα χρόνια.

Το ιδιαίτερο εύρημα είναι μια πρόχους τύπου Bellarmine που χρονολογείται στα τέλη του 17ου αι. Η περίοδος αυτή είναι γνωστή στους ιστορικούς για την επικράτηση των προλήψεων, ιδίως στις τοπικές κοινωνίες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του προγράμματος Oxford Archaeology Andrew Norton, το εύρημα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον: «Οι άνθρωποι ήταν ιδιαίτερα προληπτικοί και συνήθιζαν να τοποθετούν πράγματα που προέρχονταν από τους ίδιους, όπως τρίχες και νύχια, σε ειδικά αγγεία για να τους προστατεύουν από τις μάγισσες και τα κακά πνεύματα».
Είναι γνωστό λοιπόν ότι τέτοια αγγεία χρησιμοποιούνταν κατά την περίοδο εκείνη για να απομακρύνουν τις μάγισσες από το χώρο. Συνήθως γεμίζονταν με υπολείμματα νυχιών, ανθρώπινες τρίχες, καρφίτσες και σιδερένια καρφιά και θάβονταν τελετουργικά σε άμεση γειτνίαση ή στα θεμέλια οικιών και άλλων κτιρίων.
Όσο για το αγγείο που εντοπίστηκε πρόσφατα, ο Norton σημειώνει: «Πρόκειται να αναλύσουμε ό, τι υπάρχει στο εσωτερικό του με σκοπό να εντοπίσουμε το περιεχόμενό του». 

Πηγή: Telegraph, 3-9-09

Ζ.Ξ.