Για δέκατη κατά τη σειρά χρονιά, εκατοντάδες μουσεία στην Αυστρία, πρόκειται να «ξενυχτίσουν» το βράδυ του Σαββάτου, παραμένοντας ανοιχτά για το κοινό, στο πλαίσιο της καθιερωμένης πλέον «Μεγάλης Νύχτας των Μουσείων».
Ο αριθμός των συμμετοχών στη φετινή «Μεγάλη νύχτα» είναι πρωτοφανής, καθώς συνολικά 650 μουσεία σε όλη την Αυστρία, που αναμένεται να προσελκύσουν έως και 500.000 επισκέπτες, θα έχουν ανοίξουν τις πύλες τους από νωρίς το βράδυ του Σαββάτου και θα τις κλείσουν το πρωί της Κυριακής.
Με μόνον ένα εισιτήριο και χρησιμοποιώντας δωρεάν όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς και τα ειδικά δρομολόγια λεωφορείων, που έχουν συντονιστεί κατάλληλα, οι επισκέπτες θα μπορούν στη διάρκεια του Σαββατόβραδου να επισκεφθούν περισσότερα του ενός μουσεία στον τόπο διαμονής τους και όχι μόνον.
Για πρώτη φορά φέτος στη «Μεγάλη νύχτα» συμμετέχουν και μουσεία τριών γειτονικών της Αυστρίας χωρών, Σλοβακίας, Σλοβενίας και Λίχτενσταϊν, προσφέροντας πλούσιο και πολύμορφο πρόγραμμα. Για παράδειγμα, επισκέπτες στη Βιέννη χρησιμοποιώντας το ταχύπλοο σκάφος του Δούναβη, που συνδέει την αυστριακή πρωτεύουσα με τη σλοβακική (απέχουν μεταξύ τους μόλις 60 χιλιόμετρα) θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την ίδια βραδιά και το «Μουσείο Τέχνης Ντανουμπιάνα», στη Μπρατισλάβα.
Όταν πρωτοδιοργανώθηκε η «Μεγάλη νύχτα των μουσείων», το 2000, ο αριθμός των μουσείων, που συμμετείχαν, ήταν 100 και ο αριθμός των επισκεπτών έφτανε τις 57.500. Οι αντίστοιχοι αριθμοί κατά την περσινή διοργάνωση ήταν 600 με 430.000.
Όπως και στα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος, το βάρος του προγράμματος των εκδηλώσεων, που συνοδεύουν το «ξενύχτι» των αυστριακών μουσείων και οι οποίες ανέρχονται σε 200, δίνεται στους νέους και μικρούς επισκέπτες τους.
Στη Βιέννη, τα ειδικά δρομολόγια των λεωφορείων που οδηγούν στα μουσεία έχουν αφετηρία την Πλατεία Ηρώων στο κέντρο της πρωτεύουσας και κάνουν στάση σε συνολικά 94 σημεία από τα οποία υπάρχει άμεση πρόσβαση, τόσο στα διεθνώς γνωστά βιεννέζικα Μουσεία, από τα ξακουστά Ιστορίας της Τέχνης έως το «Μπελβεντέρε», όσο και στα πλέον πρωτότυπα και παράξενα, όπως το «Μουσείο Καθαριστών Καμινάδας» έως το «Μουσείο Κηπουρικής» και το «Μουσείο για υφασμάτινα αρκουδάκια».
Η περίφημη Συνοικία των Μουσείων της Βιέννης, με όλα τα σύγχρονα μουσεία της, που είχαν εγκαινιαστεί πριν μερικά χρόνια, θα ανοίξει τις πύλες της ήδη το μεσημέρι του Σαββάτου με μια πανηγυρική συναυλία, όπου θα ακουστούν διάφορα είδη μουσικής.
Δεύτερη μετά τη Βιέννη, από άποψη συμμετοχής μουσείων στη «Μεγάλη νύχτα», θα είναι -με συνολικά 58 μουσεία- η πόλη του Λιντς, η οποία φέτος είναι η «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».
Κατά το πρότυπο της Μεγάλης Νύχτας των Μουσείων, διοργανώνεται εδώ και πέντε χρόνια στην Αυστρία στις αρχές Ιουνίου, και η «Μεγάλη νύχτα των Εκκλησιών», στην οποία συμμετέχουν και οι δύο ελληνοορθόδοξοι ναοί στη συνοικία των Ελλήνων, στο κέντρο της Βιέννης, ο καθεδρικός ναός της Αγίας Τριάδας και ο ναός του Αγίου Γεωργίου.
Στο πλαίσιο αυτό, συνολικά 191 ναοί στην αυστριακή πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένων και των δύο ελληνοορθοδόξων, και συνολικά 730 σε αυστριακές πόλεις, είχαν παραμείνει τη νύχτα της 5ης του περασμένου Ιουνίου ανοικτοί για τους πιστούς και το κοινό, προσφέροντας περισσότερες από 3.000 εκδηλώσεις, κυρίως θρησκευτικού περιεχομένου.

Πηγή: www.kathimerini.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 1/10/09
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_01/10/2009_300244