Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ζητώντας να ακυρωθεί απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, με την οποία διορίστηκαν τα εννέα μέλη του ΔΣ του Μουσείου της Ακρόπολης.
Ο Σύλλογος αναφέρει ότι είναι μη νόμιμη η συγκρότηση του ΔΣ του Μουσείου της Ακρόπολης, καθώς τέσσερα μέλη του «δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του Ν. 3711/2008», αφού, όπως αναφέρουν, «ουδείς γνωρίζει τις ιδιαίτερες επιδόσεις τους στα γράμματα, στις τέχνες και τις επιστήμες», έτσι ώστε να έχουν «το αναγνωρισμένο κύρος», που απαιτεί ο νόμος για τον διορισμό τους.
Τα τέσσερα μέλη στα οποία αναφέρεται ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων είναι ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, ο γενικός γραμματέας Ολυμπιακής Αξιοποίησης Κώστας Μπούρας, ο πολιτικός μηχανικός Νικόλαος Δαμαλίτης και η αρχιτέκτων Κατερίνα Παράσχη.
Παράλληλα, ο Σύλλογος αναφέρει στην προσφυγή του, ότι «είναι αντισυνταγματική και παράνομη» η ανάθεση της διοίκησης του Μουσείου Ακρόπολης σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, καθώς, όπως αναφέρει, «μόνο αρμόδιο -σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος- είναι το υπουργείο Πολιτισμού».

Απάντηση του ΥΠΠΟ

Το υπουργείο Πολιτισμού απάντησε σχετικά με την προσφυγή: «Έκπληκτοι παρακολουθούμε τον ανταγωνισμό που αναπτύσσουν διάφοροι την τελευταία εβδομάδα για να βάλλουν με οποιονδήποτε τρόπο κατά του υπουργείου Πολιτισμού».
«Τώρα ανακάλυψαν ότι μέλη του ΔΣ του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, δεν πληρούν τις δικές τους προϋποθέσεις και δήθεν δεν διαθέτουν το ‘αναγνωρισμένο κύρος’ που απαιτείται» αναφέρει η ανακοίνωση.
Το ΥΠΠΟ αναφέρει ότι «τέσσερις μήνες μετά την ανακοίνωση του ΔΣ, τρεις μήνες μετά τα λαμπρά εγκαίνια για τα οποία είναι υπερήφανοι όλοι οι Έλληνες και μόλις δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, θυμήθηκαν να τα βάλουν ακόμα και με ανθρώπους που έδωσαν την ψυχή τους για το καλύτερο Μουσείο της Ευρώπης».
«Οι λόγοι τους είναι προφανείς. Έχουν την κατανόησή μας» καταλήγει το υπουργείο.

Πηγή: in.gr, Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 18/9/09