Πάνω από 2.000 αγαλματίδια ηλικίας 9.000 ετών αποκαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια στις ανασκαφές στο Catalhoyuk της Τουρκίας, εκ των οποίων τα πιο πρόσφατα βρέθηκαν μόλις πριν από μερικές μέρες.
Φτιάχτηκαν από γεωργούς της Νεολιθικής εποχής και αναπαριστούν ζώα (πρόβατα, κατσίκες, βόδια) καθώς και παχουλά ανθρωπάκια, τα οποία μέχρι τώρα επικρατούσε η αντίληψη ότι χρησιμοποιούνταν για λατρευτικό σκοπό και μόνο.
Έτσι, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 είχε διατυπωθεί η άποψη ότι οι παχουλές λίθινες μορφές αναπαριστούσαν γυναικείες θεότητες, σήμερα οι σύγχρονοι ερευνητές διαφωνούν.
Η καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Πανεπιστημίου του Stanford, Lynn Meskell, υποστηρίζει ότι με δεδομένο ότι τα περισσότερα αγαλματίδια αναπαριστούν ζώα, τα οποία ήταν μέρος της καθημερινότητάς των ανθρώπων της εποχής, είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιούσαν αυτά τα λίθινα είδωλά τους για εκπαιδευτικό σκοπό. Οι άνθρωποι τα κουβαλούσαν μαζί τους σε καθημερινή βάση, τα χρησιμοποιούσαν κι έπειτα τα πετούσαν.

Α.Μ.

Πηγή: Daily Mail, D. Derbyshire, 10/9/09
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1212320/Ancient-figurines-toys-mother-goddess-statues-say-experts-9-000-year-old-artef