Κωδικοποιημένο κείμενο στο εξωτερικό λίθινου αγγείου εντόπισαν οι αρχαιολόγοι σε ανασκαφή στα Ιεροσόλυμα το περασμένο καλοκαίρι.
Το μικρό μακρόστενο αγγείο βρέθηκε κοντά στο όρος Σιών, σε ένα αρχαίο προάστιο εύπορων πολιτών των Ιεροσολύμων κοντά στο ανάκτορο του περιβόητου βασιλιά Ηρώδη του Μέγα. Από τα αντικείμενα που βρέθηκαν γύρω του χρονολογείται μεταξύ του 37 π.Χ. και 70 μ.Χ. , σε μια εποχή δηλαδή που χαρακτηρίστηκε από καταστροφές από τους Ρωμαίους με αφορμή μια εβραϊκή εξέγερση.
Τυπολογικά, το αγγείο είναι κοινό. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ανασκαφής Shimon Gibson (Πανεπιστήμιο North Carolina at Charlotte), «Πρόκειται για κοινούς λίθινους σκύφους που εμφανίζονταν σε όλα τα εβραϊκά νοικοκυριά. Είναι όμως η πρώτη φορά που επιγραφή εντοπίζεται σε λίθινο αγγείο αυτού του τύπου».
Γραμμένο σε ένα μείγμα εβραϊκών και αραμαϊκών – οι δύο γραπτές γλώσσες που χρησιμοποιούνταν στα Ιεροσόλυμα τον καιρό εκείνο, η επιγραφή αποκαλύπτει μόνο ότι ο συντάκτης της είχε κάτι σπουδαίο στο μυαλό του – κάτι που κανείς δεν έπρεπε να μάθει. «Το κείμενο γράφτηκε για να παραμείνει κρυφό» , υποστηρίζει ο Gibson. Στο μέλλον όμως, η ομάδα του σκοπεύει να προωθήσει εικόνες του αγγείου σε ειδικούς για την περίοδο, ενώ λεπτομερειακές φωτογραφίες θα κυκλοφορήσουν και μέσω διαδικτύου.
Η εύρεση του αγγείου κοντά σε τελετουργική δεξαμενή υποδεικνύει ότι η χρήση του τοποθετείται στα πλαίσια εβραϊκών τελετουργικών καθαρμών. Κατά τον εβραϊκό Νόμο, ο λίθος δεν θεωρούνταν ποτέ ακάθαρτος . « Αν κάποιος τηρούσε το νόμο περί καθαρότητας , η χρήση λίθινων αγγείων ήταν και οικονομική», υποστηρίζει η Jodi Magness, του Πανεπιστημίου της North Carolina στο Chapel Hill. Κατά τον Gibson “τα αγγεία χρησιμοποιούνταν για τελετουργικό καθαρμό των χεριών πριν το φαγητό». Σχετικά με το αγγείο πάντως, δηλώνει ότι «η επιγραφή θα μπορούσε να περιέχει εντολές για τη χρήση του, ή να καταγράφει ύμνους ή κατάρες. Δεν θα ήταν όμως κάτι απλό, όπως ένας κατάλογος για τα ψώνια».

Z.Ξ. 

Πηγή: Νational Geographic, 9 /9/09

http://news.nationalgeographic.com/news/bigphotos/95198948.html