Με το θέμα «Aρχαιολογία των πόλεων και ανάπτυξη του αστικού χώρου στην Ευρώπη. Ανταλλαγή εμπειριών» πραγματοποιείται το τριήμερο 13-15 Σεπτεμβρίου στο Pergamonmuseum του Βερολίνου επιστημονική συνάντηση ειδικών, κυρίως επικεφαλής πολιτιστικών φορέων και μουσείων, για την αρχαιολογική έρευνα στις σύγχρονες ευρωπαϊκές, κυρίως, μητροπόλεις που έχουν οικοδομηθεί σε διαδοχικά στάδια καλύπτοντας τα υλικά/κτιριακά κατάλοιπα του παρελθόντος τους.
Οι παλαιότερες φάσεις των πόλεων έρχονται στο φως με διάφορες ευκαιρίες, όπως η διάνοιξη του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου, η οποία στην Αθήνα απέφερε πλήθος πληροφοριών για την αρχαία και τη μεσαιωνική πόλη και στην Κωνσταντινούπολη πρόσφατα την αποκάλυψη του λιμένα του Θεοδοσίου, ενώ η αρχαιολογική έρευνα στα επάλληλα οικοδομικά στάδια παρουσιάζει πάντοτε ιδιαίτερες δυσκολίες, όπως είναι γνωστό από δεκαετίες σε περιπτώσεις όπως των Θηβών.
Η ένταξη των ανακαλύψεων στα ιστορικά-αρχαιολογικά συμφραζόμενά τους, η θέση τους στον σύγχρονο αστικό ιστό και την καθημερινή ζωή των κατοίκων των μεγαλουπόλεων θέτει τα ανάλογα ζητούμενα, καθώς και την εξέταση της ανασκαφικής μεθοδολογίας και έρευνας αλλά και της κατάλληλης μουσειακής παρουσίασης των ευρημάτων.
Οι ειδικοί θα παρουσιάσουν τη μέχρι τώρα εμπειρία σε ζητήματα αρχαιολογίας, συντήρησης, αποκατάστασης και μουσειολογίας με βάση τα παραδείγματα από ευρωπαϊκές χώρες και πόλεις (Βρυξέλλες, Saint-Denis, Λονδίνο, Βαρκελώνη, Αθήνα, Ζυρίχη, Βερολίνο, Δρέσδη, Κολωνία, Αυστρία, Βαρσοβία, Λιθουανία) και τον Καναδά.
Από ελληνικής πλευράς μετέχει ο προϊστάμενος της Εφορείας της Ακρόπολης δρ Αλέξανδρος Μάντης που θα μιλήσει με θέμα «Αθήνα: η αρχαία πόλη κάτω από τη νέα».

Οι εργασίες της συνάντησης καλύπτουν τρεις ενότητες:
– Αρχαία και νέα πόλη. Προστασία των μνημείων. Η αρχαιολογία στις μητροπόλεις
– Μεγάλα ερευνητικά προγράμματα και ανασκαφές. Κτιριακά κατάλοιπα και μνημεία, αρχαιολογικά ευρήματα. Συμβολή στην ανάπτυξη στο κέντρο της πόλης
– Μνημεία και αρχαιολογικά ευρήματα σε νέα ή αποκατεστημένα κτίρια
Θα ακολουθήσει συζήτηση για την περίπτωση της δημιουργίας του διεθνούς πολιτιστικού Humboldt-Forum επάνω από τα κατάλοιπα του ιστορικού Ανακτόρου (Stadtschloss) του Βερολίνου και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με συνέντευξη Τύπου.
Η συνάντηση διοργανώνεται από το Κρατικό Μουσείο Προϊστορίας και Πρώιμης Ιστορίας και τη Διεύθυνση Αστικής Ανάπτυξης της γερμανικής Γερουσίας.

Κ.Γ.