Τμήματα ινών από λινάρι που εντοπίστηκαν πρόσφατα σε σπήλαιο στη Δημοκρατία της Γεωργίας φαίνεται ότι αντιπροσωπεύουν τις αρχαιότερες επεξεργασμένες ίνες, σύμφωνα με διεθνή ομάδα επιστημόνων.
Το εύρημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια συστηματικών ανασκαφών στο σπήλαιο της περιοχής Dzudzuana από μια ομάδα αρχαιολόγων και παλαιοβιολόγων με επικεφαλής τους Ofer Bar-Yosef, George Grant MacCurdy και Janet G. B. MacCurdy, Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας στη Σχολή Τεχνών και Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Οι ίδιες οι ίνες, που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι, αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια μικροσκοπικής εξέτασης δειγμάτων πηλού από διάφορα σημεία του σπηλαίου από την Eliso Kvavadze, μέλος του Ινστιτούτου Παλαιοβιολογίας του Εθνικού Μουσείου της Γεωργίας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ραδιοχρονολόγησης που εφαρμόστηκε σε δείγματα εδάφους από το σπήλαιο, ορισμένα τμήματα πηλού όπου εντοπίστηκαν ίνες λιναριού έχουν ηλικία που φτάνει τα 34.000 χρόνια! Το αποτέλεσμα αυτό, καθιστά τις ίνες αρχαιότερες από τα μέχρι τώρα γνωστά δείγματα από τη θέση Dolci Vestonica της Τσεχίας, που έχουν ηλικία 28.000 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σπήλαιο εντοπίστηκαν και δείγματα πηλού με ίνες ηλικίας 21.000-13.000 ετών, πράγμα που αποτελεί ένδειξη της μακρόχρονης χρήσης της θέσης από τον άνθρωπο.
Οι εξετάσεις επίσης έδειξαν ότι οι ίνες είναι από λινάρι το οποίο προερχόταν από συλλογή και όχι καλλιέργεια. Υποστηρίζεται ότι είχαν χρησιμοποιηθεί για συρραφή δερμάτων ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η υφή και το σχήμα τους υποδηλώνει ότι αποτέλεσαν τμήμα σχοινιών. Η χρήση τους λοιπόν ήταν καθοριστική την πρώιμη εκείνη περίοδο, καθώς διευκόλυναν την κατασκευή ειδών ένδυσης, μεταφοράς αντικειμένων και καθημερινής χρήσης. Ενδιαφέρον επίσης προκαλεί το γεγονός ότι σε ορισμένα δείγματα εντοπίστηκαν ίχνη χρώματος–φυτικών βαφών για την προστασία και διακόσμηση των ινών.
Λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή της έρευνας δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Science.

Z.Ξ.
Πηγή: Eurekalert, 10/9/09
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2009-09/hu-ado090809.php