Ένα νέο εργαστήριο θα μελετά πλέον τις ανάγλυφες πλάκες από το Monte Alban του Μεξικού με σκοπό να αποκαλύψει πτυχές της ιστορίας της προκολομβιανής φυλής των Zapoteca.
Από την αρχαιότητα, η φυλή Zapoteca του Μεξικού ξεκίνησε να αναπτύσσει ένα σύστημα κωδικοποίησης της γλώσσας χρησιμοποιώντας παραστάσεις ανθρώπων σε διάφορες στάσεις και παραλλαγές για την έκφραση ονομάτων, αριθμών και εννοιών.
«Το σύστημα γραφής αυτό φτάνει στα 500 π.Χ.», αναφέρει η Nelly Robles Garcia, επικεφαλής της αρχαιολογικής έρευνας στο Monte Alban. «Τα ανάγλυφα του Los Danzantes αποτελούν ένα παράδειγμα. Η παράδοση αυτή συνεχίζει κατά την επόμενη περίοδο (100 π.Χ. – 100 μ.Χ.), με αντιπροσωπευτικό παράδειγμα το Lapidas de Conquista (Structure J). Κατά την ύστερη Κλασική Περίοδο (650–850 μ.Χ.), υπήρξε θεαματική εξέλιξη στην κωδικοποίηση της γλώσσας, και ιστορικές λεπτομέρειες γράφονταν σε στήλες.». Η ερευνήτρια όμως συνεχίζει:
«Η γραφή των Zapoteca δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί ακόμα πλήρως […]. Ανάγλυφα από τα στάδια αυτά του πολιτισμού των Zapotec είναι δύσκολο να ερμηνευθούν καθώς αφηγούνται ενθρονίσεις και αλλαγές στην εξουσία. Οι σκηνές εικονίζουν μουσικούς, χορευτές και ιδιαίτερα λεπτομερείς ημερομηνίες».
Σήμερα, ένα νέο εργαστήριο εξοπλισμένο με εξειδικευμένους επιστήμονες θα πραγματεύεται τη μελέτη της απαρχής και της εξέλιξης του συστήματος γραφής των Zapoteca, με απώτερο σκοπό να τελειοποιηθεί η αποκρυπτογράφησή του και να είναι προσιτές οι πρωιμότερες ιστορικές αναφορές. Στο εργαστήριο θα συγκεντρωθούν περίπου 300 στήλες από το Monte Alban με σκοπό τη μελέτη, καταγραφή, συντήρηση και αποθήκευσή τους. Με την υποστήριξη του World’s Monument Fund, η μελέτη των μνημείων θα περιλαμβάνει μέτρηση με τα ακριβέστερα σύγχρονα μέσα, ψηφιακή φωτογράφηση, βιβλιογραφική τεκμηρίωση και ψηφιακή καταγραφή όλων των σχετικών στοιχείων, ενώ εξασφαλίζεται και η ασφαλής φύλαξή των μνημείων σε ειδικές θήκες.
Εκτός από το World’s Monument Fund, στην ίδρυση του εργαστηρίου συμμετέχουν το ίδρυμα Alfredo Harp Helu και το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού (ΙΝΑΗ). Το ερευνητικό κέντρο όπου θα στεγάζεται το εργαστήριο αναμένεται να έχει δημιουργηθεί μέχρι και το 2010 στην περιφέρεια του αρχαιολογικού χώρου του Monte Alban, μιας θέσης που περιλαμβάνεται στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ήδη από το 1987.

Ζ.Ξ.

Πηγή: Artdaily.org 24/8/2009
http://www.artdaily.org/index.asp?int_sec=2&int_new=32839