Στις 11 Αυγούστου εγκατέλειψε τα εγκόσμια η Berit Wells. H σουηδή αρχαιολόγος Berit Wells αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής της στην έρευνα της ελληνικής αρχαιότητας και διακρίθηκε για το φιλελληνισμό της.
Η Berit Wells γεννήθηκε το 1943. Πήρε το διδακτορικό δίπλωμά της στην Κλασική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Lund, στη Σουηδία το 1983. Η διατριβή της πάνω στον οικισμό της Ασίνης στην Αργολίδα, που χρονολογείται στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου, εξέτασε λεπτομερώς την κεραμική και διερεύνησε διάφορες όψεις της ζωής σ’ αυτό το αρχαίο παραθαλάσσιο χωριό, νοτιανατολικά του Ναυπλίου. Η μελέτη αυτή έδειξε ότι στην Ασίνη υπήρξε συνέχεια κατοίκησης από την εποχή του Χαλκού στην Εποχή του Σιδήρου. Από το 1985 ηγήθηκε διαφόρων ερευνητικών προγραμμάτων και ανασκαφών. Το 1985 έγιναν ανασκαφές στο λόφο Μπαρμπούνα στην Ασίνη και το 1990 στον Μεγάλο Προμαχώνα των ελληνιστικών οχυρώσεων γύρω από την Ακρόπολη της Ασίνης. Από το 1988 ως το 1990 πραγματοποιήθηκε επιφανειακή έρευνα στην Κοιλάδα Μπερμπάτη και στην περιοχή των Λιμνών. Από το 1997 υπήρξε διευθύντρια του Ερευνητικού Προγράμματος της Καλαυρείας έχοντας την ευθύνη για τις ανασκαφές στο Ιερό του Ποσειδώνα στην Καλαυρεία (Πόρος) καθώς και για την επιστημονική αξιολόγηση και προβολή των ερευνών.
Πρώτη φορά εργάστηκε στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών από το 1984 ως το 1986 ως λέκτορας και υποδιευθύντρια. Από το 1987 ως το 1990 υπήρξε ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο του Gothemburg. Από το 1991 εργάστηκε στο Σουηδικό Ινστιτούτο πρώτα ως υποδιευθύντρια και στη συνέχεια, από το 1994 ως το 2003 ως διευθύντρια. Από το φθινόπωρο του 2003 ήταν μελετήτρια (senior scholar) με εξωτερική χρηματοδότηση από το Ερευνητικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας της Σουηδίας.

Α.Μ.