Τμήμα Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου του Aarhus, Classical archaeological image collection / Klassisk arkæologisk billedsamling, billed.hum.au.dk/antik/?sprog=uk, 2007 (ημ. τελευταίας ενημέρωσης 14/5/2007)
Δανικά, αγγλικά
Βάση δεδομένων αρχαιολογικών εικόνων, ψηφιακές εικόνες, φωτογραφικό αρχείο

Το Τμήμα Κλασικής Αρχαιολογίας και το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Aarhus στη Δανία ανέπτυξαν αυτή τη βάση δεδομένων αρχαιολογικών εικόνων (2005-2007, υπεύθυνος Jakob Munk Højte). Η συλλογή εικόνων δημιουργήθηκε από τους διδάσκοντες και τους επιστημονικούς συνεργάτες του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου.
Περιλαμβάνει τη συλλογή διαφανειών του Τμήματος Κλασικής Αρχαιολογίας – περίπου 15.000 πρωτότυπες φωτογραφίες από αρχαιολογικές θέσεις σε όλη τη Μεσόγειο και 10.000 φωτογραφίες αντικειμένων από τις συλλογές μεγάλων μουσείων της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, που ψηφιοποιήθηκαν για τις ανάγκες του έργου. Στη συλλογή αυτή προστέθηκαν περίπου 16.000 διαφάνειες του υπεύθυνου ανάπτυξης της βάσης, Δρος Jakob Munk Højte, από 500 περίπου αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, κυρίως της ανατολικής Μεσογείου. Καλύπτονται όλοι οι θεματικοί τομείς της κλασικής αρχαιολογίας, ιδιαίτερη έμφαση όμως έχει δοθεί στην τοπογραφία της Μεσογείου και τη ρωμαϊκή πλαστική.

Η αναζήτηση γίνεται με κριτήρια, όπως συλλογή, όνομα φωτογράφου, χώρα (π.χ. Ελλάδα= 9.051 εικόνες), πόλη ή θέση, μουσείο, χρονολογόγηση (από… έως), θέμα – με λίστα επιλογής: αρχιτεκτονική (=8.800 εικόνες), γλυπτική, χάλκινα, επιγραφική, κεραμική, ψηφιδωτά, ζωγραφική (=728 εικόνες), νομίσματα, ειδώλια, όπλα, χάρτες και σχέδια, κ.ά.

Υπάρχει δυνατότητα επιλογής της εμφάνισης των αποτελεσμάτων της αναζήτησης (λίστα με εικονίδια, τίτλοι, κ.λπ.). Οι εικόνες εμφανίζονται σε 3 μεγέθη, μικρό, μεσαίο και μεγάλο, και η ποιότητα είναι αρκετά καλή.
Ωστόσο, οι πληροφορίες για το θέμα είναι ελάχιστες, π.χ. ένας σύντομος τίτλος με το όνομα του μνημείου, πράγμα που έχει σχέση με την αρχική πρόβλεψη χρήσης της βάσης, την υποστήριξη δηλαδή της διδασκαλίας στα Τμήματα Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Aarhus αλλά και άλλων Πανεπιστημίων της Δανίας.

Οι εικόνες προσφέρονται δωρεάν στο Διαδίκτυο για προσωπική χρήση.