Οι πλούσια διακοσμημένοι τάφοι των Φαραώ στη νότια Αίγυπτο κινδυνεύουν να εξαφανισθούν μέσα σε 150 έως 500 χρόνια εάν εξακολουθήσουν να παραμένουν ανοικτοί για το κοινό, προειδοποιεί ο επικεφαλής των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς.
Όπως τονίζει ο γνωστός αρχαιολόγος, η υγρασία και η μούχλα πλήττουν τους τοίχους των βασιλικών τάφων στην απέραντη νεκρόπολη, η οποία εκτείνεται στη δυτική όχθη του Νείλου στο Λούξορ, την οποία καθημερινά επισκέπτονται υπερπληθείς τουρίστες.
Ο κακός εξαερισμός των χώρων και οι αναπνοές των τουριστών προκαλούν φθορές στις εγχάρακτες αναπαραστάσεις μέσα στους τάφους, τόνισε ο Χαουάς στους δημοσιογράφους σε χθεσινή ξενάγηση.
«Οι τάφοι στην Κοιλάδα των Βασιλέων και εκείνης των Βασιλισσών, όχι μακρύτερα από την πρώτη, που είναι προσβάσιμοι στο κοινό,, απειλούνται με σοβαρές ζημιές στα χρώματα και στα χαρακτικά τους. Τα επίπεδα υγρασίας και μούχλας αυξάνονται εξαιτίας της αναπνοής των επισκεπτών, γεγονός που συνηγορεί ότι οι τάφοι μπορεί και να εξαφανισθούν μέσα σε 150 ως 500 χρόνια», τόνισε ο Χαουάς.
Οι υπεύθυνες αρχές για τους τάφους έχουν εφαρμόσει μία σειρά από μέτρα για την προστασία τους, μεταξύ των οποίων είναι η τοποθέτηση νέων συστημάτων εξαερισμού, ο περιορισμός του αριθμού των επισκεπτών και το κλείσιμο κάποιων από τους τάφους.
Μεταξύ των τάφων στις Κοιλάδες των Βασιλέων και των Βασιλισσών βρίσκονται και τα διάσημα μνήματα του Φαραώ Τουταγχαμών και της βασίλισσας Νεφερτίτης.

Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠE, 18/8/09
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_18/08/2009_292964