Το επίμαχο ενημερωτικό φιλμ του Κώστα Γαβρά για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, από το οποίο αφαιρέθηκαν κάποιες σκηνές που είχαν δυσαρεστήσει εκπροσώπους της Ορθόδοξης Εκκλησίαςπράξη που ανάγκασε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι να προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων- θα συνεχίσει να προβάλλεται κανονικά, ανέφερε σε χθεσινή δήλωσή του ο πρόεδρος του ΔΣ του μουσείου, καθηγητής κ. Δημήτρης Παντερμαλής.
« Όπως είχα δημοσίως δεσμευτεί, συνομίλησα σήμερα επί μακρόν με τον σκηνοθέτη κ. Γαβρά για το ενημερωτικό φιλμ της ιστορίας του Παρθενώνα που προβάλλεται στο Μουσείο της Ακρόπολης» σημείωσε ο κ. Παντερμαλής. «Επειτα από εκτενή διάλογο και ανάλυση γύρω από τις ιστορικές αναφορές και την καλλιτεχνική παρουσίασή τους, ο κ. Γαβράς διευκρίνισε απολύτως ότι στην επίμαχη σκηνή του φιλμ δεν απεικόνιζε ούτε υπονοούσε ότι οι καταστροφές έγιναν από ιερείς, αλλά από ανθρώπους της εποχής. Κατόπιν αυτής της αυτονόητης διευκρίνισης του κ. Γαβρά, την οποία ως ιστορική αποτύπωση αποδέχεται το Μουσείο, το ενημερωτικό φιλμ θα συνεχίσει να προβάλλεται κανονικά».
Υπενθυμίζεται ότι από το απόσπασμα 1΄ και 40΄΄ του εν λόγω βίντεο είχε αφαιρεθεί σκηνή 12΄΄ στην οποία εμφανίζονται μορφές των πρωτοχριστιανικών χρόνων να απολαξεύουν τμήματα του  και της ζωφόρου του Παρθενώνα. Η υπόθεση απασχόλησε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ως περίπτωση λογοκρισίας.

Πηγή: Το Βήμα, 5/8/09