Στον κρητο-αρχαιολογικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες με αφορμή τη διατύπωση της επιστημονικής άποψης δύο αρχαιολόγων, της Μεταξίας Τσιποπούλου και του Κωστή Χρηστάκη, ότι οι Μινωίτες ήταν Προέλληνες και Σημίτες, δηλαδή προερχόμενοι από την Αραβική Χερσονήσο (Μεσοποταμία, Σύρο-Παλαιστίνη και Αιθιοπία), όχι κατ΄ ανάγκην Εβραίοι, παίρνει θέση και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Η άποψη ότι οι Μινωίτες ήταν Προέλληνες και Σημίτες, ξεσήκωσε τους πολιτικούς παράγοντες της Κρήτης που έκριναν την επιστημονική άποψη ως «εθνικά απαράδεκτη».Το θέμα δημιουργήθηκε κατά την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Χρηστάκη «Κρητών Επιχειρείν» (έκδοση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου) και την αντίδραση πολιτικών παραγόντων του νησιού, όταν άκουσαν την επιστημονική θέση των αρχαιολόγων την οποία έκριναν περίπου ως εθνικά απαράδεκτη.
Με χθεσινή ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την ανησυχία του για την επίθεση που δέχτηκαν οι δύο αρχαιολόγοι από μερίδα του Τύπου και παράγοντες της Κρήτης, για τις επιστημονικές απόψεις τους σε σχέση με την προέλευση των μινωικών φύλων που κατοίκησαν την Κρήτη από την 7η χιλιετία π.Χ. Ανησυχούν «γιατί η επίθεση δεν ξεκίνησε από τους συνήθεις ακραίους κύκλους, αλλά από τοπικούς πολιτικούς παράγοντες. Η ελεύθερη διατύπωση επιστημονικών απόψεων αποτελεί βασικό πυλώνα προαγωγής κάθε επιστήμης, πόσο μάλλον της προϊστορικής αρχαιολογίας, που συνεχώς εξελίσσεται και εμπλουτίζεται από τα νέα δεδομένα των επιστημονικών ανακαλύψεων. Η προσπάθεια να λογοκριθούν επιστημονικές απόψεις ή να υπαχθούν σε πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της επιστημονικής ελευθερίας και με αυτή την έννοια αποτελεί ευθεία βολή κατά της δημοκρατίας και των συνταγματικά κατοχυρωμένων αρχών».
Επισημαίνουν ότι στο παρελθόν «η ιστορία και η αρχαιολογία έχουν υποφέρει από τις προσπάθειες πολιτικής χειραγώγησής τους». Και «είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό να διατυπώνονται απόψεις που θεωρούν ότι οι αρχαιολόγοι της Υπηρεσίας δεν μπορούν ή δεν δικαιούνται να διατυπώνουν ελεύθερα τις επιστημονικές τους απόψεις, γιατί είναι δημόσιοι υπάλληλοι». Καταλήγουν ότι ο ΣΕΑ «στηρίζει τα μέλη του ενάντια στις συκοφαντίες και τις απειλές που διατυπώνονται από ποικίλους κύκλους και συμφέροντα».

Πηγή: Ελευθεροτυπία, 29/7/09
http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=68068