Τον κώδωνα του κινδύνου για τη διάσωση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Μόσχας κρούουν ξένοι ακτιβιστές, οι οποίοι σε έκθεση που συνέταξαν τονίζουν ότι ιστορικά κτίρια της πόλης βρίσκονται στα πρόθυρα καταστροφής εξαιτίας πρόχειρων ανακαινίσεων και αλόγιστων κατεδαφίσεων.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent, η έκθεση περιγράφει την κατάσταση σε οκτώ κτίρια, συμπεριλαμβανομένου ενός το οποίο θεωρείται το παλαιότερο ξύλινο οικοδόμημα της πόλης, τα οποία ισοπεδώθηκαν ή υπέστησαν μη αναστρέψιμες ζημιές μέσα στον τελευταίο χρόνο.
Οι ξένοι ακτιβιστές υπογραμμίζουν ότι δεκάδες άλλα, από διάσημα παλάτια του 19ου αιώνα έως πασίγνωστα αριστουργήματα της σταλινικής περιόδου, κινδυνεύουν να έχουν την ίδια τύχη.
Όπως αποκαλύπτει η έκθεση, η άλλοτε μεγαλειώδης πρόσοψη του Θεάτρου Μπολσόι έχει καλυφθεί με λινάτσα, το εσωτερικό είναι σε κακή κατάσταση και ρωγμές διατρέχουν ολόκληρο το κτίριο, το οποίο αντιμετωπίζει τον κίνδυνο κατάρρευσης. Το χάος στην ανακατασκευή του κτιρίου οδήγησε σε παραίτηση τον καλλιτεχνικό διευθυντή του θεάτρου, Αλεξάντερ Βεντερνίκοφ.
Σε κακή κατάσταση είναι επίσης κτίρια-αριστουργήματα του σοβιετικού κονστρουκτιβισμού, παρόλο που υπάρχουν σχέδια ανακαίνισής τους.
Πολλοί επιρρίπτουν ευθύνες για το αρχιτεκτονικό χάος στη νομοθεσία, η οποία δεν προβλέπει κυρώσεις για τους κατασκευαστές που καταστρέφουν διατηρητέα οικοδομήματα, στην οικονομική κρίση που δυσχεραίνει τα πράγματα, αλλά και στον δήμαρχο της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ ο οποίος κατηγορείται ότι δεν προστατεύει την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Μόσχας.

Πηγή: in.gr, Newsroom ΔΟΛ, 24/7/09