Oι συναρπαστικοί μύθοι που αφορούν τον Μινώταυρο με τον Λαβύρινθο και τον Δαίδαλο με τον Ίκαρο συνομιλούν με τις μοναδικές τοιχογραφίες του ανακτόρου της Κνωσού. Η Ακρόπολη των Αθηνών, το Αρχαίο Στάδιο στην Ολυμπία, κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, και το Θέατρο (του Ασκληπιείου) στην Επίδαυρο συναντούν το επιβλητικό παλάτι των Ιπποτών στην Ρόδο και τα ιστορικά μοναστήρια του Αγίου Όρους.
Είναι σταθμοί ενός συναρπαστικού ταξιδιού σε αρχαιολογικούς χώρους και πολιτιστικά μνημεία της Ελλάδας με ξεναγούς τους σημαντικότερους αρχαιολόγους, μέσα από 20 πολυτελείς τόμους που αποτελούν τη νέα συλλεκτική εκδοτική προσφορά των «ΝΕΩΝ» υπό τον τίτλο «Ξεναγήσεις» (σε συνεργασία με την Εκδοτική Αθηνών) και κάνουν πρεμιέρα αύριο μαζί με «ΤΑ ΝΕΑ-Σαββατοκύριακο».
«Οι επανεκδόσεις οδηγών όπως οι “Ξεναγήσεις” που έχουν γράψει διακεκριμένοι αρχαιολόγοι είναι μεγάλης σημασίας. Είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουν οι νέοι καλύτερα τον ελληνικό πολιτισμό. Λιτά, κατατοπιστικά, ενημερώνουν άριστα τους αναγνώστες και τους επισκέπτες» επισήμανε από την πλευρά του ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης.
«Ο Μανόλης Ανδρόνικος δεν είχε μόνο τη δυνατότητα να περιγράφει αρχαιολογικούς χώρους αλλά διέθετε και λογοτεχνικό ταλέντο. Δεν είναι μόνο οι ακριβείς περιγραφές του χώρου και των έργων τέχνης, αλλά και ο λόγος του που συναρπάζει τον αναγνώστη. Η αξία του οδηγού των Δελφών είναι συλλεκτική» ανέφερε σχετικά με τον πρώτο τόμο της σειράς.
«Η φιλοσοφία των τόμων κινείται στη γραμμή που έχουν εγκαινιάσει «ΤΑ ΝΕΑ» τον τελευταίο καιρό να είναι προσιτοί και οικονομικοί, παρ΄ όλο που πρόκειται για μια πολύ προσεγμένη έκδοση» τόνισε ο διευθυντής των «ΝΕΩΝ» Παντελής Καψής κατά τη χθεσινή παρουσίαση. «Για πρώτη φορά εφημερίδα παρουσιάζει μια σειρά οδηγών για όλους τους γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Ελπίζουμε ότι θα παρακινήσει τους αναγνώστες να τους επισκεφθούν και θα τους βοηθήσει να τους προσεγγίσουν με πολλούς τρόπους» πρόσθεσε.
Ο πρώτος τόμος της σειράς ξεναγεί τους αναγνώστες στον ομφαλό της γης, τους Δελφούς, μέσα από περιγραφές του Μανόλη Ανδρόνικου. Η Πυθία Οι ιστορικές αναφορές και η «αφηγηματική ξενάγηση», όπως τονίστηκε στη χτεσινή παρουσίαση, εμπλουτίζονται από φωτογραφίες, αναπαραστάσεις των χώρων σε τρίπτυχα αναπτύγματα και κατόψεις στο δεύτερο μέρος κάθε τόμου. Το ταξίδι συνεχίζεται στην Ακρόπολη, την Κνωσό, τις Μυκήνες/ Επίδαυρο, τις Αρχάνες, τη Σαντορίνη, με ξεναγούς τους Μανόλη Ανδρόνικο, Μανώλη Χατζηδάκη, Νίκο Παπαχατζή, Γιάννη και Έφη Σακελλαράκη, Ιωάννη Τουράτσογλου, Άννα Μιχαηλίδου, Σπύρο Ιακωβίδη και Χρήστο Ντούμα. Επόμενοι σταθμοί είναι ο Μυστράς, η Ρόδος, το Σούνιο και τα Μετέωρα.

Πηγή: Τα Νέα, 10/7/09