Λουκέτο επ΄ αόριστον μπαίνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου καθώς δεν υπάρχουν χρήματα, ενώ βεντέτα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους αρχαιολόγους που ερίζουν για τα εκθέματα.
Αλαλούμ. Μόνον έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση που επικρατεί σε ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία παγκοσμίως, εκείνο του Ηρακλείου. Κλειστό λόγω εργασιών ανακαίνισης περίπου δυόμισι χρόνια (Νοέμβριος 2006), το μουσείο με τους 246.000 επισκέπτες ετησίως από τα πρώτα σε επισκεψιμότητα στην Ελλάδα- θα παραμείνει, άγνωστο για πόσα ακόμη χρόνια, με το λουκέτο στην πόρτα.
Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που κρατούν το μουσείο κλειστό. Δεν υπάρχουν χρήματα για την ολοκληρωθεί η ανακαίνιση, αφού οφείλονται ήδη 2,5 εκατ. ευρώ στον εργολάβο. Δεν έχει γίνει καν προϋπολογισμός για το κόστος της έκθεσης, ώστε να ενταχθεί στο επόμενο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης. Και η κόντρα ανάμεσα στους αρχαιολόγους που έχουν οριστεί για να στήσουν την έκθεση του μουσείου και την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων.
«Ακόμη κι αν ήταν έτοιμη η μουσειογραφική μελέτη αύριο το πρωί (σ.σ.: βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο) θα χρειαζόμασταν εννέα μήνες μόνο για τον διεθνή διαγωνισμό των προθηκών», έλεγαν στο περιθώριο του Συμβουλίου Μνημείων μέλη της επιστημονικής επιτροπής που σχεδιάζει την έκθεση του Μουσείου Ηρακλείου.
Γεγονός που σημαίνει πως η πόλη του Ηρακλείου και ο «πρώτος ευρωπαϊκός πολιτισμός» – ο μινωικός- θα εκπροσωπούνται μόνο από 400 εκθέματα που αποτελούν την αφρόκρεμα σε μια προσωρινή έκθεση, σε έναν χώρο που προοριζόταν αρχικώς για γκαράζ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας τον Αύγουστο του 2006, 48.100 επισκέπτες πέρασαν το κατώφλι του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, τον ίδιο μήνα του 2007 επισκέφθηκαν την προσωρινή έκθεση (που άνοιξε τον Ιούλιο) μόλις 27.835 επισκέπτες και το 2008 26,5% λιγότεροι, δηλαδή 20.459 άνθρωποι.
Και ενώ ουδείς είναι σε θέση να απαντήσει πότε θα ανοίξει το μουσείο, βεντέτα έχει ξεσπάσει μεταξύ των αρχαιολόγων. Δύο αντίπαλα στρατόπεδα αποτελούν οι αρχαιολόγοι της επιστημονικής ομάδας του μουσείου με την τοπική Εφορεία, που ερίζουν για τη μεταφορά αρχαιοτήτων από την Εφορεία προς το μουσείο, αλλά και τη διαχείριση χώρων, όπως το γκαράζ που φιλοξενεί την προσωρινή έκθεση. Βεντέτα όμως έχει ξεσπάσει ακόμη και ανάμεσα στα ίδια τα μέλη της επιτροπής, που διαφωνούν για τον τρόπο έκθεσης των 9.500-10.000 αντικειμένων (από τα 15.000 που παρουσιάζονταν στο παλιό μουσείο) με αποτέλεσμα η κόντρα τους να φτάσει έως το τραπέζι του Συμβουλίου Μουσείων, ενώ υπάρχουν και μέλη που δεν συμμετέχουν καν στις συνεδριάσεις.

Πηγή: Τα Νέα, Μ. Αδαμοπούλου, 10/7/09