Για δύο χρόνια ακόμη θα μείνει χωρίς προστασία το Λύκειο της αρχαίας Αθήνας. Όπως σημειώθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, η μελέτη χρειάζεται ακόμη έναν χρόνο ώστε να ολοκληρωθεί και μετά θα ακολουθήσει η κατασκευή.
Το ΚΑΣ εξέτασε τη χορηγία του ΟΠΑΠ για την κατασκευή του στεγάστρου, η οποία φτάνει τα 4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για σημαντική ευκαιρία με σκοπό την ανάδειξη της πολύ σημαντικής ανασκαφής, σύμφωνα με δήλωση της εκπροσώπου της Γ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Όλγας Ζαχαριάδου.
«Η παλαίστρα του αρχαίου Λυκείου χρειάζεται στέγαση και είναι απαραίτητη και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να στερεωθούν κάποια τμήματα, να δημιουργηθεί ένα αρχαιολογικό άλσος και να ενοποιηθεί ο χώρος με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο».
Η Ο. Ζαχαριάδου εξέφρασε την αγωνία της γιατί το μνημείο είναι σε κακή κατάσταση, «ο χρόνος είναι πιεστικός και δεν μπορεί να υπάρξει άλλη καθυστέρηση».
Το Λύκειο ήρθε στο φως το 1996, σε οικόπεδο της οδού Ρηγίλλης, όπου επρόκειτο να ανεγερθεί το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Το ΚΑΣ ενέκρινε τη χορηγία.

Α.Μ.
Πηγή: Έθνος, 26/6/09
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&tag=8796&pubid=4296865