Φτερά προϊστορικής εποχής θα χρησιμοποιήσουν Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί επιστήμονες προκειμένου να αποκρυπτογραφήσουν τα χρώματα των εξαφανισμένων γιγάντιων πουλιών. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι με τη μέθοδο αυτή θα αναπαραστήσουν την εμφάνιση αυτού του είδους των εξαφανισμένων πουλιών.
Οι ερευνητές κατάφεραν να συλλέξουν DNA από τέσσερα είδη του πτηνού Μόα της Νέα Ζηλανδίας. Τα φτερά τους βρέθηκαν σε σπηλιές και βράχους. Η ηλικία των δειγμάτων αυτών υπολογίζεται στα 2.500 χρόνια. Το γηγενές πτηνό Μόα δεν είχε τη δυνατότητα να πετάξει, είχε ύψος 2,5 μέτρα και ζύγιζε 250 κιλά. Πριν από την άφιξη του ανθρώπου ζούσε στις περιοχές της νότιας Νέας Ζηλανδίας.
Επιστήμονες από το Ερευνητικό Κέντρο Landcare της Νέας Ζηλανδίας και το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία χρησιμοποίησαν το DNA του Μόα και ανακάλυψαν ότι το φτέρωμά του είχε καφέ χρώμα.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στη Βασιλική Κοινότητα του Λονδίνου επισημαίνει ότι το φτέρωμα άλλων γηγενών πτηνών, όπως το Κίβι και ο παπαγάλος Κακαπό, που επίσης δεν μπορούν να πετάξουν, έχουν παρόμοιο τρίχωμα. Το Μόα εξαφανίστηκε μετά την άφιξη των Μαόρι στη Νέα Ζηλανδία περίπου το 1200 μ. Χ.

Α.Μ.
Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AP, 1/7/09
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_01/07/2009_286823